Nemzetközi majomkínzó hálózatot buktatott le a BBC

Az Egyesült Államoktól Indonéziáig terjedő szadista bűnszervezet főként amerikai és angliai  keresletre állt rá, miután innen kerültek ki a „fizetővendégek”, akik jelentős összegekért rendelték meg a majomkínzó, nem ritkán makákóbébiket legyilkoló felvételeket.

2023. június 20., 10:39

Szerző:

A 444.hu beszámolója szerint a hálózat először a YouTube-on működött, majd a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazás privát csoportjaiba költözött. A BBC újságírói beépültek az egyik ilyen csoportba, ahol a tagok szélsőséges kínzási ötleteket találtak ki, majd Indonéziában és más ázsiai országokban élő embereket bíztak meg azok végrehajtásával.

A beteg szenvedély kielégítésére személyre szabott filmeket rendeltek.

A brit újságírók felkutatták az indonéziai elkövetőket, az amerikai forgalmazókat és a vásárlókat is. „A kínzókirály” fedőnéven ismert Mike McCartney – aki az USA-ban terjesztette a videókat – elmesélte azt a pillanatot, amikor csatlakozott az első Telegram-majomkínzó csoporthoz.

„Feltettek kérdéseket: akarod-e, hogy kalapácsot vessünk be? Akarod, hogy fogót is használjunk? Akarsz-e csavarhúzót?” – mondta McCartney, aki szerint a videó a leggroteszkebb dolog volt, amit valaha látott – idézi a BBC-t a 444.hu.

A három gyanúsított ellen még nem emeltek vádat, de akár hétévnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. Az ügyben eddig legalább húsz ember ellen folyik nyomozás világszerte.

Ennek ellenére a szadista videók továbbra is elérhetők a Telegramon és a Facebookon is. Az utóbbi platform közölte, hogy több ilyen csoportot törölt.

(Kiemelt kép: a Coalition Primates Fight Back aktivistái demonstrációt tartottak az Erdészeti és Környezetvédelmi Minisztérium irodájánál Jakartában, Indonéziában 2022. december 12-én. Fotó: Eko Siswono Toyudho / Anadolu Ügynökség via AFP)

 

 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.