Maia Sandu: Moldova 2030-ig belép az EU-ba

A moldovai elnök úgy véli, minden feltétel adott ahhoz, hogy országa 2030-ig az Európai Unió teljes jogú tagja legyen.

2023. március 17., 21:36

Szerző:

Maia Sandu Chisinauban, a parlament plenáris ülésén pénteken felszólalva hozzátette: az EU-csatlakozásban látja az egyetlen esélyt arra, hogy Moldova védve legyen a Kreml fenyegetéseitől. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy meg akarja dönteni a chisinaui kormányt.

„Bírjuk az Európai Unió tagországainak támogatását. A moldovai állampolgárok az európai utat választották” – mondta, hozzátéve: ezt a célt csak összefogva lehet elérni. „Mennyi idő kell nekünk ehhez? Minden tőlünk függ” – vélekedett. 

A moldovai elnök szerint a Kreml és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal bízta meg az ellenzéki Sor pártot, hogy rángassa bele Moldovát a háborúba, és döntse meg a jelenlegi Európa-barát kormányt. 

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek a tüntetések, amelyek kezdeményezője az oroszbarát Sor párt. Ennek elnöke, Ilan Shor 2019 óta szökésben van. A moldovai hatóságok gyanúja szerint szülőhazájában, Izraelben talált menedéket. Washington szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával.

(Kiemelt képünk: Maia Sandu, Moldova elnöke beszédet mond az ukrajnai háborúról és annak Moldovára gyakorolt hatásáról az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. május 18-án. fotó: JOHN THYS / AFP)