Akik magyar lobogó alatt állnak ellent a táliboknak

Valamit biztosan elrontottak. 

2021. augusztus 31., 21:23

Szerző:

Az iszlám radikálisoknak eddig egyetlen tartományt nem sikerült elfoglalniuk. A régiót Pandzsír-völgynek nevezik, az ország északkeleti területén fekszik. A helyi ellenállók Twitter-oldalukon rendszeres tájékoztatást adnak az afganisztáni helyzettel kapcsolatban. A tartomány szinte bevehetetlennek tűnik, hiszen az iszlám radikálisok még mindig nem tudták elfoglalni. 

A hvg szúrta ki, hogy az említett oldalon valami hiba csúszhatott be, ugyanis az ellenállók zászlaja magyar nemzeti színekben pompázik: 

Egyébként ha rákattintunk a magyar zászlóra, a Twitter is jelzi, hogy az Magyarország nemzeti lobogója. Valószínűleg a tálibok ellenlábasai egy korábbi, az iszlám radikálisok elleni szövetség zászlaját tévesztették össze a magyar zászlóval. 

(Kiemelt képünk illusztráció: az afgán biztonsági erők tagjai célra tartanak a kormány ellen lázadó radikális iszlamista tálibokkal vívott harc közben a nyugat-afganisztáni Herátban 2021. augusztus 3-án. Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak, és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban. Fotó: Hamed Sarfarazi / MTI / AP)

 

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.