Magyar volt a szalmonella a belga csokiban

Magyarországon bejegyezett külföldi vállalkozástól származott a a belga csokoládéüzemben kimutatott szalmonellafertőzést okozó adalékanyag – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2022. július 7., 18:50

Szerző:

A belga The Brussels Times hírportál szerdán számolt be arról, hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza, ezt a Nébih még aznap megerősítette. 

A hivatal csütörtöki közleménye szerint a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széleskörű hatósági mintavételt végeztek. 

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitintétel volt szalmonellával szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem szállítottak, a további tételek ellenőrzése folyamatban van. 

A belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították – írták. 

A Nébih közleményében kitért arra, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, a Ferrero cégnél történt esettel, ugyanis a mostani és a Ferrero termékeknél kimutatott szalmonella baktérium szerotípusa eltérő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János)