Magyar vízummal kaphatták el a fehérorosz elnök egyik bizalmasát

Már több EU-s ország területéről is ki van tiltva.

2021. december 7., 19:31

Szerző:

„Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője magyar vízummal jutott be a schengeni zónába” – írja a Szabad Európa a Denník N cikke nyomán.

Bazanov, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök bizalmi embere a cseh lap forrásai szerint három hónapos vízumot kapott Magyarországtól.

A férfit 2020 novemberében huszonöt társával együtt a következő országok tiltották ki területükről: Észtország, Lettország és Litvánia, mivel a fehérorosz választások elcsalásában és az azt követő brutális eseményekben mind szerepet játszottak. Vladimir Bazanov a feleségével utazott Csehországba, a fociszövetség szerint ők nem hívták meg egyikőjüket sem, a női válogatottjuk pedig nem is tudott volna játszani a koronavírus-fertőzések miatt.

A házaspárt a tartózkodási engedély hiánya és a helyi járványügyi szabályok megszegése miatt állították elő, majd kiutasították őket az országból.

A cseh lap megkereste a cseh külügyet, illetve a prágai magyar nagykövetséget is az ügyben, de egyik helyen sem akarták sem megerősíteni, sem megcáfolni azt az információt, hogy Bazanov magyar vízumot kapott.

A cseh külügyminiszter a kiutasítással kapcsolatban közölte, hogy

„nem is szabadott volna itt lennie Bazanovnak, mivel a szövetségeseink szankciós listáján szerepel a neve.”

A Szabad Európa az üggyel kapcsolatban megkereste a magyar külügyet és a belügyet is, akik egyelőre nem küldték el válaszukat.

(Kiemelt kép: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök. Fotó: Taccjana Zenkovics / MTI / EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.