Maga a drogkartell adta át az amerikai állampolgárok elrablóit a hatóságoknak

A mexikói Öböl kartell átadta a hatóságoknak azokat az emberrablókat, akik a múlt héten amerikai állampolgárokra csaptak le - közölte csütörtökön a helyi sajtó.

2023. március 10., 06:45

Szerző:

A beszámolók szerint az öt – kezénél fogva megkötözött – férfit az északkeleti Matamoros határvárosban, ugyanazon a helyen átadták át, ahol korábban a négy amerikait elhurcolták. A kartell egy bocsánatkérő üzenetet is mellékelt, a levél másolata Tamaulipas állam hatóságaitól az AP amerikai hírügynökséghez is eljutott.


Hivatalos bejelentés egyelőre nem volt az ügyben.


„Úgy döntöttünk, hogy átadjuk a felelősöket, akik (...) saját elhatározásukból, illetve fegyelmezetlenségből cselekedtek" – olvasható a kartell üzenetében, amelyet egy kisteherautó szélvédőjén helyeztek el. A bűnszervezet azzal folytatta, hogy nem támadnak ártatlanokra, s megfogadta, hogy ilyen hibát nem követnek el többé.


A múlt héten egyelőre tisztázatlan körülmények között rabolták el a négy amerikai állampolgárt abban a térségben, ahol rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások. Az amerikaiak közül kettőt megöltek, egy sebesülten, egy pedig sértetlenül került elő kedden egy fakunyhóban. A lövöldözésben egy eltévedt lövedék miatt egy mexikói nő is életét vesztette.


Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 50 ezer dolláros (18 millió forint) nyomravezetői díjat tűzött ki, a mexikói kormány pedig 200 további katonát és 100 nemzeti gárdistát küldött a városba, míg az amerikai republikánus párti kongresszusi tagok katonai beavatkozást sürgettek a mexikói kábítószerbandák ellen. A helyi hatóságok eddig egy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

(Kiemelt képünk: Mexikói katonák keresőakcióban vesznek részt az amerikai határnál levő Matamoros városban 2023. március 6-án, miután mexikói fegyveresek elraboltak négy amerikai állampolgárt. A négy ember három nappal korábban lépte át a határt a texasi Brownsville-nél, hogy gyógyszert vásároljanak, autójuk azonban két rivális bűnbanda kereszttüzébe került. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre, majd elhurcolták az utasait. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI 50 ezer dollár (17 millió forint) jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek. MTI/AP)