Macedónia mindenképp kéri Gruevszki kiadatását

2018. november 20., 16:24

Szerző:

A macedón kormány kedden vagy szerdán elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet - közölte kedden újságírókkal Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter. Mint mondta: a kérelem már készen áll, és hamarosan továbbítják a magyar hatóságoknak.

- Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják - magyarázta az igazságügyi tárca vezetője a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint.

Mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény, ezért nem valószínű, hogy a kérelem sokat nyomna a latban, ugyanis mint ma megírtuk, a Magyar Idők szerint Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak ugyanis hazájában veszélyben lenne az élete, mivel

„a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány – amely a macedón hatóságokat is irányítja – nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát"

– írta a lap.

A vesztegetés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetése és több más per elől elszökött, jogerősen elítélt volt macedón kormányfő kizárólag Magyarország – az Orbán-kormány – által biztonságos országokon keresztül érkezett hazánkba.

13:12

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.