Macedónia mindenképp kéri Gruevszki kiadatását

2018. november 20., 16:24

Szerző:

A macedón kormány kedden vagy szerdán elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet - közölte kedden újságírókkal Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter. Mint mondta: a kérelem már készen áll, és hamarosan továbbítják a magyar hatóságoknak.

- Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják - magyarázta az igazságügyi tárca vezetője a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint.

Mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény, ezért nem valószínű, hogy a kérelem sokat nyomna a latban, ugyanis mint ma megírtuk, a Magyar Idők szerint Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak ugyanis hazájában veszélyben lenne az élete, mivel

„a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány – amely a macedón hatóságokat is irányítja – nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát"

– írta a lap.

A vesztegetés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetése és több más per elől elszökött, jogerősen elítélt volt macedón kormányfő kizárólag Magyarország – az Orbán-kormány – által biztonságos országokon keresztül érkezett hazánkba.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.