Válaszlépéssel fenyegeti Ukrajnát a belorusz elnök

Lukasenka többször tárgyalt Putyinnal.

2021. szeptember 27., 20:58

Szerző:

Válaszlépéssel fenyegeti Ukrajnát a belorusz elnök a NATO-katonák hadgyakorlata miatt – derül ki az ATV híradójából. Azt írják, 15 ország hatezer katonája vett részt a múlt héten egy hadgyakorlaton Ukrajna északnyugati részén, mert Ukrajna mielőbb szeretne csatlakozni a közösséghez. Nem sokkal korábban lett vége a Zapad-2021 orosz-belarusz hadgyakorlatnak, amelyet a két ország rendezett 200 ezer katona, és több száz harci jármű részvételével.

Az oldal úgy fogalmaz, hogy a belarusz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az állítólagos NATO-terjeszkedésre. „Kiképző központnak álcázott támaszpontokat épít a NATO Ukrajnában. Az Egyesült Államok hozza létre ezeket. Erre reagálnunk kell, mert másképp nem figyelnek az aggodalmainkra” – mondta.

Mindeközben az ukrán elnök ügy véli, egyre romlik Ukrajna és Moszkva kapcsolata. Volodymyr Zelenszkij nemrég azt mondta: nem tartja kizártnak, hogy Oroszország totális háborút indít Ukrajna ellen. Az ország keleti részén lévő harcok már hét éve tartanak, amelyekben eddig közel 14 ezer ember vesztette életét.

(Kiemelt kép: a fehérorosz kormány és az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó férfit vesznek őrizetbe Minszkben 2020. november 15-én. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. MTI / EPA)