Lukasenka szerint Prigozsin már Oroszországban van

Feltehetően Szentpéterváron tartózkodik Jevgenyij Prigozsin – derült ki Aljakszandr Lukasenka tájékoztatásából. A fehérorosz elnök szerint a zsoldosvezér annak ellenére visszatért Oroszországba, hogy előzőleg közölte, Belaruszban marad.

2023. július 6., 17:14

Szerző:

„Ami Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron tartózkodik. Nincs már Belaruszban. Hol van ma reggel? Talán Moszkvába távozott” – nyilatkozta az elnök, aki korábban meggyőzte Prigozsint arról, hogy szüntesse be Putyin elleni büntetőakcióját és ne induljon Moszkva ellen.

Prigozsin magángépe június 27-én landolt Minszkben, három nappal önként befejezett lázadási kísérlete után. Akkor Lukasenka is azt mondta, az országba érkezett a lázadó csoport vezetője. Most már azt állítja, nincs ott. Prigozsin „szabad ember, de hogy mi történik később, azt nem tudom” – mondta.

Lukasenka az is hozzátette, hogy a Wagner-csoport tagjai az oroszok által elfoglalt kelet-ukrajnai területekre vonultak. Állítása szerint ő felajánlotta mindannyiuknak, hogy maradhatnak belarusz földön.

A zsoldoscsapat vezetője több nap után hétfőn adott életjelet magáról. Hangüzenetben mondott köszönetet a kudarcba fulladt Wagner-felkelés támogatóinak.

„Azt szeretném, ha megértenétek, hogy az Igazság menete célja az árulók elleni küzdelem és társadalmunk mozgósítása volt. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben a következő győzelmeinket a fronton fogjátok látni. Köszi srácok!” – mondta akkor Prigozsin, akit nem mellesleg az ukrán hírszerzés szerint az FSZB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB utóda) meg akar gyilkolni, noha hivatalosan megszüntették ellene és a wagneresek ellen az eljárást.

A 62 éves Prigozsin a nyilvánosság előtt utoljára akkor volt látható, amikor elhagyta Rosztov városát. A zsoldosvezért nem fotózták le Belaruszban, a gépe pedig azóta többször is repült Belarusz, valamint Moszkva és Szentpétervár között – írja a hang.hu.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov minderre úgy reagált, hogy nem követik Prigozsin mozgását, sem kedvük, sem kapacitásuk nincs különösképp erre.

(Kiemelt kép: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök beszédet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatón Moszkvában, Oroszországban 2022. február 18-án. Fotó: Sergey Guneev / Sputnik/AFP)