Megfelezik a peso értékét Argentinában

Gazdasági sokkterápia részeként indokolja az új argentin kormány a peso ötven százalékos csökkentését az amerikai dollárral szemben. A dollár átváltási árfolyama 365 peso helyett 800 peso lesz.

2023. december 13., 12:46

Szerző:

Luis Caputo gazdasági miniszter egyúttal az állami kiadások drasztikus csökkentését is bejelentette. Csökkentik az üzemanyag- és közlekedési támogatásokat, befagyasztanak jelentős állami szerződéseket és reklámkiadásokat.

Caputo mindezt azzal indokolta, hogy az új kormány „a létező legrosszabb gazdasági helyzetet örökölte meg” és a most bevezetett lépések azt a célt szolgálják, hogy elkerüljék a hiperinflációt – idézi a BBC beszámolóját a 444.hu.

A miniszter a helyzet jövőbeni mérséklődéséről sem tudott beszámolni de szerinte „jobb a kellemetlen igazság, mint a kényelmetlen hazugság”.

Argentínában a tavalyi eredményekhez képest 150 százalékkal emelkedtek az árak, miközben az állam hatalmas államadóssággal, alacsony készpénztartalékkal és 40 százalékos szegénységi küszöbbel küzd.

(Kiemelt kép: egy férfi argentin peso bankjegyekkel fizet Buenos Airesben 2023. szeptember 11-én. Fotó: LUIS ROBAYO / AFP)