Lövöldözés egy coloradói áruházban, tíz ember meghalt - köztük egy rendőr is

Nem ez volt az első tömeggyilkosság idén az USA-ban.

2021. március 23., 05:45

Szerző:

Tíz ember vesztette életét egy áruházi fegyveres incidensben hétfőn az egyesült államokbeli Colorado államban, köztük a riasztás után elsőként helyszínre érkező rendőrök egyike - közölték a helyi hatóságok.

Az incidens Boulder városában történt. A város rendőrparancsnoka egy esti sajtótájékoztatón elmondta, hogy őrizetbe vették a gyanúsított férfit, aki a sebesülése miatt kezelésre szorul. A rendőrség későbbre ígért részletes tájékoztatást, "ha már sikerült tisztázni a tényeket".

A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki, miután tudomást szereztek a lövöldözésről. A helyszínre kommandósokat is vezényeltek.

Egy az áruházból távozó férfi az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy lövéseket hallott és három, arccal lefelé a földön fekvő embert látott, kettőt az áruházi parkolóban, egyet pedig odabenn a bejárat közelében. Állapotukról azonban nem tudott semmit mondani. Egy, a világhálóra felkerült videón látszik a King Soopers áruház padlóján fekvő személy, és a felvétel elején feltehetően két lövés hallatszik. Egy másik, az amerikai tévékben mutatott felvételen látszott az is, hogy a rendőrök kivezettek az áruházból egy hátrakötött kezű, félmeztelen férfit, akinek vér folyt a lábán, és mentővel elszállították a helyszínről.

Michael Dougherty megyei ügyész tragédiának és rémálomnak nevezte a Boulderben történteket.

Ez volt eddig a hetedik tömeggyilkosság idén az Egyesült Államokban a szerint az adatbázis szerint, amelyet a legalább négy halálos áldozatot követelő lőfegyveres támadásokról vezet az AP hírügynökség, a USA Today című lap és a Northeastern University.

Előzőleg a déli Georgia államban március 16-án egy fegyveres támadó masszázsszalonokba belépve nyolc embert lőtt agyon, köztük hat ázsiai származású nőt.

A tavalyi, 2020-as évben - feltehetően az új koronavírus okozta járvány hatására - átmeneti nyugalom állt be a korábban rendkívüli módon elharapózott fegyveres támadásokban, és számuk az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza.

 Kiemelt kép (illusztráció): Pixabay

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.