Közös hadászati lőgyakorlatot tart Dél-Korea és az Egyesült Államok

Hatévi kihagyás után, csütörtökön kezdte meg újabb nagyszabású éleslövészeti gyakorlatát Dél-Korea és az Egyesült Államok. Észak-Korea máris tiltakozik.

2023. május 25., 20:36

Szerző:

A gyakorlatot a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól mindössze 25 kilométerre tartják meg, noha Phenjan követelte, hogy ne rendezzenek ilyet – „ellenséges csapatok inváziós próbáját” – a közelében. A dél-koreai védelmi minisztérium közlése szerint 1977 óta 11 alkalommal tartottak „kombinált megsemmisítési tűzerő gyakorlatot”.

 Az első csütörtöki lövészetet, amely 130 percig tartott, Pocseon-si térségében, szárazföldön és levegőben, mintegy 70 egység 2500 katonájának és a két ország különböző rakétarendszereinek bevonásával hajtották végre – írja a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A gyakorlat öt részből áll, és várhatóan június közepéig tart.

Mun Szeong Muk, a dél-koreai nemzeti stratégiai kutatóintézet elemzője szerint Phenjan ezt a gyakorlatot is ürügyként használhatja fel saját nukleáris arzenáljának tesztelésére, fejlesztésére és modernizálására. A védelmi minisztérium egy korábbi közleményében azt írta: a szövetségesek célja azoknak a képességeknek a megszerzése és gyakorlása, amelyekkel elrettenthető az észak-koreai nukleáris- és rakétafenyegetés.

 A KCNA észak-koreai állami hírügynökség „háborús főpróbának” nevezte a hadgyakorlatot, maga a phenjani vezetés pedig arra figyelmeztetett, hogy „megfelelő válaszlépéseket" tehet.

Joe Biden amerikai és Jun Szok Jon dél-koreai elnök áprilisi csúcstalálkozójukkor az elrettentési képességek megerősítéséről, közös kiképzésekről, amerikai atom-tengeralattjárók dél-koreai kikötéséről és egy új nukleáris konzultációs csoport megalakításáról állapodott meg. Biden figyelmeztette a kommunista Észak-Korea vezetését, hogy bármilyen nukleáris támadás az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen „a rezsim végét fogja eredményezni”.

Észak-Korea 2022 óta száznál is több rakétakísérletet hajtott végre, és törvényhozása tavaly engedélyt adott az atomeszközök megelőző csapásként való használatára.

(Kiemelt kép: a USS Nimitz repülőgép-anyahajó a dél-koreai partoknál 2023. március 27-én. Fotó: Anthony Wallace / AFP)

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.