Litvániában is lehettek titkos CIA-börtönök

Egy litván parlamenti bizottság 2009 decemberében arra a következtetésre jutott, hogy létezhettek titkos CIA-börtönök Litvánia területén 2003 és 2006 között.

2012. április 27., 20:49

Szerző:

További vizsgálódásra buzdította Vilniust az Európai Parlament egy küldöttsége háromnapos litvániai látogatásán, amelyre az ország területén működtetett állítólagos CIA-börtönök ügye miatt került sor. A delegáció, amelynek hat tagját Dalia Grybauskaite államfő és Remigijus Simasius igazságügyi miniszter fogadta, pénteken fejezte be tényfeltáró útját. Helene Flautre, a küldöttség egyik tagja hangsúlyozta, hogy számos kérdés maradt válasz nélkül. Az európai törvényhozó inkoherensnek és hiányosnak ítélte a litvániai nyomozást.

Flautre gyanúja tovább nőtt csütörtökön, amikor a delegáció meglátogatott egy, a litván hírszerzés tulajdonában álló épületet Antaviliaiban, ahol amerikai médiaértesülések szerint titkos CIA-börtön üzemelt. "Nagyon furcsa, hogy a megkérdezett tisztségviselők egyike sem tudta megmondani a létesítmény pontos célját" - mutatott rá. Litvániába többször érkeztek gépek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől, azt azonban nem tudni, hogy kik tartózkodtak ezek fedélzetén, illetve mi volt a pontos céljuk.

"Ez arra ösztönöz minket, hogy vizsgálódjunk Litvániában és más európai országokban" - magyarázta Flautre újságíróknak. Az Európai Unióban 29 járat kapcsolódhat titkos CIA-tevékenységekhez. Bár az ügynökség nem ismeri el, Litvánia mellett állítólag Lengyelországban és Romániában is működtetett börtönöket, ahol válogatott kínzásoknak vetette alá a terrorizmussal gyanúsított foglyokat.

Egy litván parlamenti bizottság 2009 decemberében arra a következtetésre jutott, hogy létezhettek titkos CIA-börtönök Litvánia területén 2003 és 2006 között. A bizottság megjegyezte, hogy 2003 és 2005 között a CIA két gépet küldött Vilniusba, 2005 és 2006 között pedig hármat Palangába, bár az lehetetlen megmondani, hogy ezek foglyokat szállítottak-e fedélzetükön. A litván hatóságok jelezték: készek újra megnyitni az aktát, ha új bizonyítékok kerülnek napvilágra.