Litvánia teljesen leválik az orosz energiáról

Litvánia vasárnaptól teljesen leállítja az orosz energiaimportot, beleértve az olajat, az áramot és a földgázt – írja a CNN.

2022. május 22., 13:35

Szerző:

Az ország energiaügyi minisztériuma pénteki közleménye szerint a Nord Pool páneurópai áramtőzsde úgy döntött, hogy leállítja az orosz villamosenergia kereskedelmét egyetlen balti állambeli importőrével, az Inter RAO orosz közművel – ami azt jelenti, hogy az ország többé nem importál orosz energiát – írta a 24.hu.

Nemcsak rendkívül fontos mérföldkő Litvánia számára az energiafüggetlenség felé vezető úton, hanem az Ukrajnával való szolidaritásunk kifejezése is

– mondta Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter.

Hozzátette: le kell állítani az orosz hadigépezet finanszírozását. Litvánia bejelentését Olekszandr Kornyijenko, az ukrán parlament első alelnöke méltatta.

 

(Kiemelt kép: Ukrán és litván zászlók a litvániai Klaipedában 2022. április 30-án Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP)

06:41

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban. Antonio de la Cruzt szerdán lőtték agyon ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében - jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott.

06:14

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját, Salah Abdeslamot, a párizsi különleges esküdtszék.

Tegnap 21:42

Kína szerdán azzal vádolta meg a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) országait, hogy megosztottságot szítanak, miután a nagy ipari hatalmak elítélték Peking kereskedelmi gyakorlatának átláthatatlanságát.