Litvánia teljesen leválik az orosz energiáról

Litvánia vasárnaptól teljesen leállítja az orosz energiaimportot, beleértve az olajat, az áramot és a földgázt – írja a CNN.

2022. május 22., 13:35

Szerző:

Az ország energiaügyi minisztériuma pénteki közleménye szerint a Nord Pool páneurópai áramtőzsde úgy döntött, hogy leállítja az orosz villamosenergia kereskedelmét egyetlen balti állambeli importőrével, az Inter RAO orosz közművel – ami azt jelenti, hogy az ország többé nem importál orosz energiát – írta a 24.hu.

Nemcsak rendkívül fontos mérföldkő Litvánia számára az energiafüggetlenség felé vezető úton, hanem az Ukrajnával való szolidaritásunk kifejezése is

– mondta Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter.

Hozzátette: le kell állítani az orosz hadigépezet finanszírozását. Litvánia bejelentését Olekszandr Kornyijenko, az ukrán parlament első alelnöke méltatta.

 

(Kiemelt kép: Ukrán és litván zászlók a litvániai Klaipedában 2022. április 30-án Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.