Litvánia teljesen leválik az orosz energiáról

Litvánia vasárnaptól teljesen leállítja az orosz energiaimportot, beleértve az olajat, az áramot és a földgázt – írja a CNN.

2022. május 22., 13:35

Szerző:

Az ország energiaügyi minisztériuma pénteki közleménye szerint a Nord Pool páneurópai áramtőzsde úgy döntött, hogy leállítja az orosz villamosenergia kereskedelmét egyetlen balti állambeli importőrével, az Inter RAO orosz közművel – ami azt jelenti, hogy az ország többé nem importál orosz energiát – írta a 24.hu.

Nemcsak rendkívül fontos mérföldkő Litvánia számára az energiafüggetlenség felé vezető úton, hanem az Ukrajnával való szolidaritásunk kifejezése is

– mondta Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter.

Hozzátette: le kell állítani az orosz hadigépezet finanszírozását. Litvánia bejelentését Olekszandr Kornyijenko, az ukrán parlament első alelnöke méltatta.

 

(Kiemelt kép: Ukrán és litván zászlók a litvániai Klaipedában 2022. április 30-án Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.