Litvánia parázik, a nemzetközi helyzet fokozódik

Az orosz-fehérorosz hadgyakorlat hamarosan indul. 

2022. január 19., 12:35

Szerző:

Közvetlen fenyegetést jelentenek Litvánia számára a közös fehéroroszországi orosz-fehérorosz hadgyakorlatra érkező orosz csapatok - vélekedett szerdán a litván védelmi miniszter. Arvydas Anusauskas, a NATO-tagállam tárcavezetője a Facebookon azt írta, hogy a jelenlegi helyzetben az orosz katonai erők Fehéroroszországba történő belépése a biztonsági helyzetet destabilizáló tényező, de még inkább közvetlen fenyegetés (a Fehéroroszországgal határos) Litvánia számára.

Anusauskas beszámolt arról, hogy szerdán találkozik az észak-atlanti szövetség kilenc olyan országának nagyköveteivel, amelyek aktívan részt vesznek Litvánia biztonságának megerősítésében. "Megvitatjuk a biztonsági helyzetet, és tájékoztatjuk a nagyköveteket Litvánia intézkedéseiről" - írta a miniszter.

A Szövetségi Eltökéltség - 2022 fedőnevű hadgyakorlatot - melyet az orosz-fehérorosz Szövetségi Államnak a nyugati határok védelmét célzó megállapodásai irányoznak elő - február 10. és 20. között tartják a védelmi erők harckészültségének ellenőrzésére - írta a TASZSZ. A közös erőcsoportosítás stratégiai elrettentési mechanizmust képvisel, és egy, a Szövetségi Állam elleni esetleges nagyszabású agresszió visszaverését gyakorolja - tette hozzá az orosz hírügynökség.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)