A külügy arra kéri a magyarokat, hogy hagyják el Libanont

A Konzuli Szolgálat arra szólítja fel a magyarokat, hogy regisztráljanak konzuli védelemre és amint lehet, hagyják el Libanon területét.

2024. október 2., 14:35

Szerző:

A hvg.hu szúrta ki, hogy tájékoztatást adott ki a Konzuli Szolgálat a libanoni helyzetről. Mint írták, Izrael egyre intenzívebb és kiterjedtebb katonai műveleteket hajt végre Libanon területén, beleértve a dél-bejrúti területeket is, ezért nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy a nagykövetség egy esetleges veszélyhelyzet esetén a leggyorsabban azoknak a magyar polgároknak tud segíteni, akik konzuli védelemre regisztráltak.

Libanon már július végén is abba a besorolásba került, amelybe az utazásra nem javasolt országok tartoznak

Jelenleg a legfontosabb védekezési forma a megelőzés, ezért Libanon mielőbbi elhagyását javasolják, a még működő libanoni kereskedelmi járatokkal. A Konzuli Szolgálat a Libanonra vonatkozó utazási tanácsait folyamatosan frissíti.

Július végén Libanont már átsorolták az I-es (piros), utazásra nem javasolt, fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé. Ez a magyar külügy legszigorúbb biztonsági figyelmeztetése. Az ebbe a kategóriába tartozó országokba nem javasolt a beutazás, aki pedig már az országban van, azt arra kérik, mielőbb hagyja el.

Izrael többször is arra szólította fel a libanoni polgári lakosságot, hogy meneküljenek észak felé. A napokban több nyugati ország is jelezte, hogy felkészülnek az állampolgáraik lehetséges evakuálására.

A Hezbollah újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt szerdán

Mint ismert, kedden Irán közel kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki Izrael területére.  Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari azt is közölte, egyelőre nem észleltek további fenyegetést Iránból. Az izraeli hadsereg közlése szerint Irán 180 ballisztikus rakétát lőtt ki az országra, melyeket „nagy számban” hárítottak el.

Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF).

Az Irán támogatta szervezet számos rakétával támadta szerda reggel a határ közelében fekvő falvakat, amelyek lakosait már tavaly ősszel evakuálták a Hezbollah támadásai miatt. Egy szélesebb, északi sávban még lakhelyükön élnek az emberek, őket most a polgári védelem felszólította, hogy a rakéták miatt maradjanak az óvóhelyek közelében.

Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint a libanoni hadműveletet végrehajtó izraeli különleges erők a határhoz közeli falvakban, a házak alatt felfedeztek egy olyan alagútrendszert és katonai létesítményeket, amelyek a Gázai övezetiekhez hasonlók. Izrael gyanúja szerint a Hezbollah is olyan meglepetésszerű terrortámadáshoz akarta használni ezeket, mint amilyet a Hamász palesztin, iszlamista terrorszervezet hajtott végre tavaly október 7-én Izrael ellen.

Izraelben a kedd esti, iráni rakétatámadás egyetlen halálos áldozata egy Számeh Alaszli nevű, 37 éves, gázai férfi, aki Ciszjordániában tartózkodott, amikor egy ott becsapódó rakéta megölte – közölték hivatalosan. Az IDF katonái a ciszjordániai Hebron egyetemi negyedében letartóztatták a kedd esti, jaffói terrortámadás egyik elkövetőjének családtagjait, házkutatást tartottak náluk, és előkészítették az épületet arra, hogy lerombolják, amint ezt terroristák házaival szokták. A jaffói támadásnak hét halálos áldozata van.

Kedd este a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje is összeült


Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd este összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A testület, melynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek és a nemzetbiztonsági főtanácsadó, áttekintette a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit. Jelentést kaptak Magyarország és térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről – közölte Havasi Bertalan.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak. Jelenleg 426 konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben. A külügyminiszter azt kéri, aki bajba kerül, azonnal lépjen kapcsolatba Magyarország tel-avivi képviseletével vagy a Külügyminisztérium Call Centerével.

(Kiemelt képünk: A képen az látható, amint Izrael lövedékeket fog el Tel-Aviv felett 2024. október 1-jén. Fotó: Jack GUEZ / AFP)