Éhséglázadás Libanonban: akár a kenyér is hiánycikk lehet

Zuhan a libanoni font értéke, a liszt-, gyógyszer- és üzemanyagellátást is érintheti.

2020. december 8., 06:09

Szerző:

Leállhat az alapvető élelmiszerellátás Bejrútban – írja a BBC. A liszt, az üzemanyag és a gyógyszerek is hiánycikkek lehetnek a következő hónapokban, erre figyelmeztetett a libanoni központi bank elnöke. 

Bejrútban zavargások törtek ki a hírek hallatán: a tüntetők megrohamozták a boltokat, utakat zártak le, autógumikat égettek, néhányan pedig megpróbáltak bejutni a parlament épületébe.

Az ENSZ „társadalmi katasztrófára” figyelmeztetett. 

A központi bank ugyan kedvező feltételeket biztosít a liszt- és üzemanyagbeszállítóknak, de a libanoni font értéke továbbra is csökken. Már több tízezren csúsztak szegénységbe a gazdasági válság miatt, amin a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbít. 

Idén már nem ez az első zavargás Bejrútban: augusztusban több ezer tüntető rohamozta meg a kormányzati épületeket, miután a kikötőben történt óriási robbanásban több mint kétszázan meghaltak, és több ezren megsérültek. 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.