Letartóztattak tanóra közben egy diákot

Életveszélyesen megfenyegetett egy másik diákot, azért mert transznemű. 

2023. szeptember 21., 11:59

Szerző:

Tanóra közben tartóztattak le egy diákot Franciaországban, mert zaklatott egy transznemű fiatalt, és fenyegető üzeneteket is küldözgetett neki – írja a Telex. A feljelentést a transznemű lány apja tette meg.  Az intézkedés miatt sokan felháborodtak, a kormány szerint viszont arányos volt a rendőrök fellépése – írja a Guardian. Franciaországban 2021-ben nyilvánították bűncselekménnyé az iskolai zaklatást.

A tinédzser a vád szerint olyan üzeneteket küldött az Instagramon a másik iskolában tanuló transznemű lánynak, hogy: „El fogjuk vágni a torkodat”, és „utálom a fajtádat… halj meg, menj, öld meg magad”.

A rendőrség hétfőn tartóztatta le a 14 éves fiút. Egy osztálytársa elmondása szerint tanóra közben kopogott be az osztályterembe az igazgató, közölte, hogy letartóztatás történik, majd bejöttek a rendőrök, megbilincselték a fiút és elvezették. Az intézkedés módja több diákot és a szülőt is felháborított, és kérdőre vonták a rendőrséget, amiért tanítási időben tartóztatták le a diákot.  A kormány viszont megvédte az ügyben eljáró rendőröket. Olivier Veran kormányszóvivő szerint a letartóztatás „a bántalmazó magatartás elleni politikával összhangban” zajlott le, és az volt a célja, hogy „nagyon határozott üzenetet” küldjön a zaklató diákoknak. „Így vetünk véget a zaklatások járványának, és így fogjuk megvédeni a gyerekeinket is” – mondta. 

A Le Monde az AFP értesüléseire hivatkozva azt írja, a fiatalt őrizetbe vették és kihallgatták. Elismerte a bűncselekményeket, és megbánását fejezte ki. Valószínűleg közmunkára fogják ítélni, amit a következő hetekben kell majd elvégeznie.

Az eset napokkal azután történt, hogy kiderült, egy másik párizsi iskola fenyegető levelet küldött egy fiú szüleinek, aki korábban arra panaszkodott, hogy az osztálytársai hónapok óta zaklatják. A levélben az intézmény azt kifogásolta, hogy a zaklatás miatti nyilvános panaszkodása „elfogadhatatlan” és felszólította a szülőket, hogy tanúsítsanak „konstruktív hozzáállást”. A 15 éves fiú szeptember 5-én – egy nappal azután, hogy a nyári szünetről visszatért az iskolába – öngyilkos lett.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ARNAUD LE VU / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP)