Letartóztatták az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének egyikét

Madridban pénteken letartóztattak egy új-zélandi férfit, aki rajta volt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tíz legkeresettebb bűnözőjének listáján, közölte a spanyol rendőrség.

2022. december 23., 18:05

Szerző:

Az FBI 2019 novembere óta kereste a férfit, akit nemi erőszak, szexuális kizsákmányolás, gyermekpornográfia és jogtalan meggazdagodás miatt találtak bűnösnek, de megszökött az életfogytiglani börtönbüntetés elől.
 

A 40-es éveiben járó férfi a nyomozás adatai szerint 2012 és 2019 között modellmunkát hirdetve toborzott nőket és fiatalkorú lányokat az Egyesült Államokban és Kanadában. A jelentkezőket rendszeresen megerőszakolta vagy szexuális munkára kényszerítette, és a róluk készült videófelvételeket filmprodukciós cége internetes oldalain mutatta be. A hatósági adatok szerint több mint 17 millió dolláros (6,4 milliárd forint) bevételre tett szert a bűncselekmények révén.
 

A férfira egy madridi belvárosi szállodában figyeltek fel a nyomozók, ahol egyik hamis identitását felhasználva szállt meg. Teljes neve helyett csak a monogramját hozták nyilvánosságra, ám az ügyet jól ismerő források szerint Michael James Prattről van szó: 2019-es szökése óta nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene, az esetleges nyomravezető számára pedig 100 ezer dolláros pénzjutalmat tűzött ki az FBI.
 

A spanyol és amerikai nyomozók jó ideje sejtették, hogy a férfi Spanyolországban tartózkodik, de a korábbi, Barcelonában végrehajtott keresési akcióik nem jártak sikerrel.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shutterstock)