Lenin eltemetését sürgette az Oroszországi Liberális Demokrata Párt elnökjelöltje

Eljött az ideje, hogy teljesítsék Vlagyimir Iljics Lenin akaratát és az anyja mellé temessék – vélekedett vasárnapi Telegram-bejegyzésében Leonyid Szluckij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnökjelöltje és frakcióvezetője.

2024. január 21., 19:10

Szerző:

Szluckij a bolsevik forradalom vezetője halálának 100. évfordulóján osztotta meg álláspontját a kérdésben. Lenin bebalzsamozott holtteste a mai napig a moszkvai Vörös téren lévő mauzóleumban, üvegkoporsóban található, az anyja (születési nevén: Marija Alekszandrovna Blank) pedig a szentpétervári Volkovkai ortodox temetőben nyugszik. Szluckij emlékeztetett rá, hogy maga Lenin is azt akarta, hogy édesanyja mellé temessék el. „Úgy vélem, eljött az ideje, hogy teljesítsük a forradalmár akaratát” – írta a politikus, akinek pártja – melyet 2022-es haláláig Vlagyimir Zsirinovszkij vezetett - az elnevezése ellenére konzervatív politikai irányvonalat képvisel. Szluckij úgy vélekedett, hogy az elhunytak nyugalomba helyezése fontos rítus a keresztények és a civilizált emberek számára. 

Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái parlamenten kívüli párt központi bizottságának elnöke és elnökjelölt-aspiráns a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: követelni fogja az orosz parlament alsóházától, hogy Szluckijt a Lenin eltemetésére vonatkozó javaslata miatt fosszák meg képviselői mandátumától. „A párt a házelnöknek címezve követelni fogja, hogy Szluckij képviselőt fosszák meg mandátumától a Lenin újratemetésére vonatkozó megosztó javaslatával kapcsolatban. Az ilyen kijelentések ellentmondanak a társadalmi konszolidáció kurzusának a különleges hadművelet időszakában, ő egy felelőtlen politikus, és végleg el kellene veszítenie az orosz parlamenti képviselői státusát. A kérdést, hogy hol nyugodjon Lenin, már régen eldöntötték, többek között Vlagyimir Iljics rokonai” – mondta Malinkovics.

Mivel Malinkovics pártja nem rendelkezik parlamenti frakcióval, a politikus elnökjelölti bejegyzése Szluckijtól eltérően nem automatikus. A szavazólapra való felkerüléséhez a hónap végéig 100 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie. Az orosz parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező politikai erő, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja képviselői a centenárium alkalmából megkoszorúzták a mauzóleumot. Az eseményen jelen volt Nyikolaj Haritonov, a párt elnökjelöltje. „Lenin egy másik világba távozott, de örökre az emberiséggel maradt, ahol a Föld bolygón először próbált meg egy új világot építeni... amelyben a munka uralkodik, nem a tőke” – hangoztatta Gennagyij Zjuganov pártelnök a megemlékezést követően.

Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) minapi felmérése szerint az orosz állampolgároknak csak a 30 százaléka véli úgy, hogy Lenint mihamarabb el kellene temetni egy temetőbe. További 27 százalék szintén az elhantolás mellett van, de ezt csak akkor tartja majd esedékesnek, ha eltávozik az élők sorából az a nemzedék, amely nagyra becsüli a politikust. 33 százalék szerint a forradalmár földi maradványainak továbbra is a mauzóleumban a helye. Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át - március 15-én, 16-án és 17-én - tartják majd.

(Kiemelt képünkön: Orosz kommunista támogatók Vlagyimir Lenin (r) és Joszif Sztálin szovjet vezetők portréit tartják a szovjet államalapító, Vlagyimir Lenin halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett virágszóró ünnepség előtt a szovjet államalapító mauzóleumánál Moszkvában 2024. január 21-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.