Lengyelország kiutasította a fehérorosz katonai attasét

 A fehérorosz katonai attasé a közeli napokban elhagyja Lengyelországot, közölte csütörtökön Lukasz Jasina, a varsói külügyminisztérium szóvivője.

2023. február 23., 19:14

Szerző:

A kiutasítás előzménye, hogy Minszk hétfőn bejelentette a Hrodna (Grodno) városában működő lengyel főkonzulátus két munkatársának, valamint a lengyel határőrség egy összekötő tisztjének kiutasítását.


A tiszt diplomáciai státusszal rendelkezett, és a lengyel és a fehérorosz hatóságok közötti közvetítéssel volt megbízva. Jasina a PAP hírügynökségnek csütörtökön megerősítette: a három lengyel diplomata már el is hagyta Fehéroroszországot.


Az utóbbi években egyre jobban erősödő lengyel-fehérorosz feszültség legújabb fejezete azzal kezdődött, hogy február 9-én a fehérorosz bíróság nyolc év szigorított fegyházra ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt.


Lengyelország egy nappal később „komoly biztonsági államérdekre” hivatkozva felfüggesztette a forgalmat a Bobrowniki lengyel-fehérorosz közúti határátkelőn. Minszk erre az említett három lengyel diplomata kiutasításával reagált. A fehérorosz és a lengyel fél további, a másik ország fuvarozóinak mozgását érintő válaszlépései gyakorlatilag megbénították a tehergépkocsi-forgalmat a közös közúti határátkelőkön.

(Fotó: Csanádi Dávid Flanagan)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.