Lengyelországnak sem tetszenek az Európai Bizottság földgáz-tervei

Varsó közölte, nem örül az EB terveinek amelyek szerint Brüsszel előírhatná a tagállamoknak a gázkorlátozások mértékét.

2022. július 25., 19:46

Szerző:

Lengyelország nem egyezhet bele az Európai Bizottság (EB) múlt heti javaslatába, miszerint a brüsszeli testület előírhatná a tagállamoknak a kötelező gázfelhasználás-korlátozási célokat - közölte hétfői varsói sajtóértekezletén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter, aki az energiaügyekért is felel.

Moskwa az uniós energiaügyi miniszterek keddi, soron kívüli találkozója előtt ismertette a lengyel álláspontot az EB új javaslatcsomagjáról.

„Nehéz megvitatni az EB által néhány nap alatt, szinte rögtönözve előkészített kötelező mechanizmusokat, amelyek felhasználás-csökkentésre kényszerítenék rá a tagállamokat” - jelentette ki Moskwa.

Elfogadhatatlannak nevezete, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezőek lehetnének a tagállamokra nézve. Felidézte: a kötelező korlátozásokat például Görögország, Spanyolország, Portugália, Ciprus és Málta ellenzi.

Hozzátette: Lengyelország készen áll arra, hogy partneri és önkéntes alapon például Németországgal tárgyaljon az energiahordozók diverzifikációjáról, a lengyel és a német kőolajfinomítók együttműködéséről.

A lengyel gazdaság és energiabiztonság szempontjából fontos lenne egy olyan szolidaritási mechanizmus kidolgozása, amelynek keretében megreformálnák és a reform végrehajtásáig fel is függesztenék az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS) - mondta Moskwa.

Az ETS reformját, ezen belül a tanúsítványoknak a pénzügyi intézményekben történő forgalmazásának korlátozását Lengyelország tavaly ősszel javasolta.

Az EB múlt szerdán ismertetett javaslata szerint valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. Ezzel megelőznék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot. A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon köteleznék el magukat, amennyiben viszont az EB az ellátás biztonságára vonatkozó "uniós riasztást" hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező volna valamennyi tagállam számára.

(Kiemelt kép. A Lazienkowska út Varsóban, 2021. február 21-én Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto via AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.