Lemondott az új brit kormány agresszivitással vádolt kabinetminisztere

Lemondott kedden Sir Gavin Williamson, a brit kormány tárca nélküli kabinetminisztere, aki ellen hosszabb ideje komoly panaszok merültek fel kollégáival szembeni agresszív viselkedésmódja miatt.

2022. november 9., 06:40

Szerző:

Williamson – akinek elsődleges feladata eddigi tisztségében a kormány munkájának általános szervezése és támogatása volt – az első magas rangú kabinettag, aki Rishi Sunak miniszterelnök október végén megalakult kormányából távozik.

Nem ez Williamson első botránya


Lemondásáról szóló kedd esti bejelentésének előzményeként a brit sajtó egybehangzó és nem cáfolt értesüléseket közölt arról, hogy Williamson korábbi beosztásaiban agresszív, mélyen sértő módon viselkedett és kommunikált kabinetbeli kollégáival, akiknek – köztük kolléganőknek – nem egyszer durva trágárságokkal tűzdelt írásos üzeneteket is küldött. Egy névtelenül nyilatkozó volt kabinettag elmondása szerint Williamson egy ízben azt tanácsolta neki, hogy vágja el a saját torkát, nem sokkal korábban pedig azt, hogy ugorjon ki az ablakon.

Lemondását bejelentő, kedd éjjel Rishi Sunaknak írt levelében Williamson annyit elismert, hogy egy volt kollégának sértő SMS-eket küldött, és ezért elnézést kért. Visszautasította a személyét ért „minősítéseket”, de közölte, hogy mivel az ellene felhozott panaszok elvonják a figyelmet „a kormány által a brit nép érdekében végzett jó munkáról”, lemond kormányzati tisztségéről.

Gavin Williamson nem először távozik a kormányból botrányos körülmények között. Williamsont 2019 májusában Theresa May akkori konzervatív párti miniszterelnök menesztette a védelmi miniszteri tisztségből, miután kiszivárgott a nemzetbiztonsági tanács döntése, amely szerint a Huawei kínai távközlési óriáscég a brit 5G hálózat „nem központi” infrastrukturális elemeinek beszállítójaként „korlátozott” szerephez juthat a program fejlesztésében.
Williamson annak idején határozottan cáfolta, hogy ő szivárogtatta volna ki a Huawei ügyében hozott döntést. Theresa May utódja, Boris Johnson az oktatási tárca élére nevezte ki Gavin Williamsont, ám Johnson két év után ebből a tisztségből is menesztette egy kormányátalakítás során.


Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnököt bírálatok érték, amiért Williamsont visszavette a kabinetbe, mivel már a mostani kormány megalakulása idején is ismertek voltak a politikussal szemben megfogalmazott panaszok.

(Kiemelt képünk: Gavin Williamson. MTI/EPA/Ronald Wittek)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.