Lemondott a kormány a dzsihadisták miatt

Nem tudták kezelni az országban uralkodó állapotokat. 

2021. december 9., 06:42

Szerző:

Christophe Dabiré Burkina Fasó-i miniszterelnök benyújtotta lemondását Roch Marc Christian Kaboré elnöknek, aki felmentette őt tisztségéből, amivel az egész kormány megbízatása megszűnt - közölte szerda éjjel Stéphane Wenceslas Sanou, a kormány főtitkára a ouagadougoui állami televízióban.

Sanou tudatta, hogy a kormány tagjai az új kabinet megalakulásáig ügyvivőként biztosítják az átmenetet. Dabiré 2019 januárja óta volt miniszterelnök. November végén a fővárosban hatalmas tömeg tiltakozott az ellen, hogy a kormány „tehetetlen” az országban pusztító dzsihadista erőszakkal szemben, amelyben már több mint kétezren haltak meg, és csaknem másfélmillióan váltak földönfutóvá 2015 óta.

(Kiemelt kép: Roch Marc Christian Kabore, Burkina Faso Elnöke. Fotó: Julien de Rosa/ EPA/ POOL MAXPPP OUT)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.