Légi úton is menekítik az erdőtüzek miatt a kanadai lakosságot

Az egyre közelebb érő erdőtüzek miatt már több ezren menekültek el a kanadai Északnyugati Területek fővárosából, Yellowknife-ból, a hatóságok légi úton is menekítik a lakosságot.

2023. augusztus 18., 08:36

Szerző:

A helyi tűzoltóság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az erős szelek szította tűz már 16 kilométerre megközelítette Yellowknife északi határát. A hatóságok elrendelték, hogy pénteken délig ürítsék ki a 20 ezer lakosú várost. Shane Thompson, az Északnyugati Területek kormányának minisztere egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy „a várost nem fenyegeti közvetlen veszély, és a lakosság biztonságosan el tudja hagyni a közutakon és légi úton”. Mint hozzáfűzte: ha nem ered el az eső, a hét végére elérheti a tűz Yellowknife-ot. 

A tűzoltóság a levegőből ledobott vízzel is próbálkozik a lángok megfékezésével és a tűz terjedésének lassításával. A hatóságok közlése szerint csütörtökön 10 repülővel 1500 embert szállítottak el a fővárosból, pénteken 22 repülővel további 1800 lakos elszállítását tervezik, és várhatóan még szombaton is indulnak a városból gépek.

Kanadában idén rekordszámú erdőtűz tombolt, jelenleg is több mint ezer erdőtűz ég országszerte, ezeknek több mint a felét még nem tudták ellenőrzés alá vonni. Az Északnyugati Területeken ebben az évben 268 erdőtűz lángolt és égetett le több mint 21 ezer négyzetkilométernyi területet. Összességében a régió 46 ezer fős lakosságának 65 százaléka lesz érintett az evakuálásban.
Országosan 134 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává, a tízéves átlag hatszorosa, és csaknem 200 ezer ember kényszerült hosszabb-rövidebb elhagyni a lakhelyét.

(Kiemelt képünkön: Ebben a szezonban a megatüzek figyelemre méltó intenzitással terjedtek el Kanadában, 168 000 embert kényszerítettek otthonaik elhagyására, és 13,5 millió hektárt (33,4 millió hold) perzseltek fel - a Kanadai Erdőtűz Központ (Canadian Interagency Forest Fire Centre) adatai szerint a terület majdnem kétszerese a legutóbbi rekordnak (7,3 millió hektár). Fotó: HANDOUT / BC WILDFIRE SERVICE / AFP)