Lebetegedett a norvég király, miután a koronavírusos külügyminiszterrel találkozott

V. Harald pár nap szabadságot vesz ki.

2022. január 28., 17:44

Szerző:

A 84 éves V. Harald norvég király pár nap szabadságot vesz ki, mivel megfázásos tünetei vannak egy nappal azt követően, hogy személyesen találkozott Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszterrel, akinek később pozitív lett a koronavírus-tesztje – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A norvég királyi udvar rövid közleményben jelezte, hogy minden szükséges vizsgálatot és tesztet elvégeznek, és hogy az uralkodó fia és utódja, Haakon koronaherceg átvette édesapja feladatait. Az NTB norvég állami hírügynökséghez eljuttatott közleményben Anniken Huitfeldt hangsúlyozta: őszintén reméli, hogy nem fertőzte meg Harald királyt, Sonja királynét és Haakon koronaherceget, és mielőbbi jobbulást kívánt az uralkodónak.

A norvég király már három védőoltást kapott, bár az elmúlt években többször is betegeskedett, 2020-ban például új szívbillentyűt ültettek be neki. V. Harald norvég államfői feladatai jobbára reprezentatív tevékenységet jelentenek, és nincs tényleges politikai hatalma. Édesapja, Olav király 1991. január 17-i halálát követően lépett a norvég trónra.

 

(Kiemelt kép: Lise Åserud / NTB / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.