Csőd előtt a nagy múltú cég: 30 ezer ember kerül az utcára

Az egyik legrégibb amerikai fuvarozó cég, a Yellow vasárnap leállította működését, és mind a 30 ezer dolgozóját elbocsátja.

2023. augusztus 1., 13:27

Szerző:

A szakszervezeti alapon működő vállalat harcban áll a Teamsters szakszervezettel, amely a vállalat mintegy 22 ezer sofőrjét és dokkmunkását képviseli. A szakszervezet közölte, hogy értesítést kapott a leállásról – írja a CNN értesülései alapján az Index.

„ A mai hír sajnálatos, de nem meglepő. Ez egy szomorú nap a munkavállalók és az amerikai fuvarozási ágazat számára”

– mondta Sean O'Brien, a Teamsters elnöke. A vállalat illetékesei nem válaszoltak a vasárnap és hétfőn érkezett számos megkeresésre. A Teamsters hétfőn már azt közölte, hogy a Yellow csődöt jelent.

A Yellow részvényei a hitelnyújtás időpontja és a csődtervekről szóló híreket követő csütörtöki zárás között értékük 82 százalékát veszítették el, és részvényenként mindössze 57 centen zártak. Innen történt némi korrekció, kedd reggel 7 órakor már 1,7 dollárt értek a cég részvényei.

A súlyos tartozásokat görgető válllalat a „One Yellow" kezdeményezéssel próbált modernizálni, amelyet a túléléshez nélkülözhetetlennek nevezett. A kezdeményezés célja az volt, hogy regionális hálózatait egybe integrálja. Az elképzelés azonban a szakszervezeti ellenállás miatt nem valósult meg, mivel közel 1000 tehergépkocsi-vezető órabérét és feladatait érintették volna.

A Yellow júniusban beperelte a szakszervezetet az átszervezési tervek állítólagos akadályozása miatt. A pert elvesztette, de a hónap elején sikerült elhárítani a fenyegető sztrájkot. A vállalatot arról kérdezték, hogy tervezi-e a Yellow Logistics, a harmadik félként működő logisztikai megoldásokat nyújtó szolgáltatója eladását, és közölte, hogy több leendő vevővel is tárgyalásokat folytat.

(Kiemelt képünk: Egy teherautó áll a Yellow Corp. egyik telephelyén, amely bezárt, miután a teherfuvarozó cég megszüntette minden tevékenységét a nevadai Las Vegasban, 2023. július 31-én. Miután a Yellow a Covid-19 járvány idején hitelt kapott a szövetségi kormánytól, a várható csődbejelentést megelőzően megkezdte minden tevékenységének leállítását. Patrick T. Fallon / AFP)