Lazítottak a megszorításokon Németországban

Hétfőtől kinyithattak a könyvesboltok, a virágboltok, a kertáruházak, valamint a kozmetikusok és masszázsszalonok is, az iskolák és óvodák már korábban megnyithattak.

2021. március 8., 14:23

Szerző:

Egy nap alatt 34 halálesetet regisztráltak, ami a legalacsonyabb szám tavaly november 1-je óta, amikor 29 halálesetet jelentettek a Robert Koch közegészségügyi intézetnek. Előző hétfőn még 60, két héttel korábban 62, három héttel korábban 116 halálesetet regisztráltak. A meredek csökkenést a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány hatásának tulajdonítják.

A Németországban bevezetett lazítások fenntartásának feltétele, hogy ne emelkedjen tartományi szinten 100 fölé az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A lazítások kiterjesztésének feltétele, hogy 50 alá süllyedjen a mutató.

Országszerte megnyitottak a könyvesboltok, a virágboltok és a kertáruházak, véget ért a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokra - például kozmetika, masszázs - elrendelt kényszerszünet, és ismét működhetnek az autós-, a hajós- és a pilótaiskolák. A lazításokról a múlt héten állapodott meg a szövetségi kormány a tartományi kormányokkal együtt.

Tartományi szinten, a járványhelyzet helyi alakulásától függően változtattak meg jónéhány szabályt. Több tartományban ismét lehet vásárolni a december közepén bezáratott boltokban, de csak előre egyeztetett időpontban.

Több tartományban elkezdődött a kulturális intézmények november eleje óta tartó zárlatának feloldása. Berlinben hétfőtől megnyithatnak a múzeumok és a galériák a városvezetés rendelete alapján.

A lazítások révén ismét emelkedik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések száma, ami újabb lendületet adhat a B.1.1.7 jelzésű, „brit” vírusváltozat terjedése miatt eleve erősödő járványnak. A döntéshozók reményei szerint ezt a veszélyt ellensúlyozza az oltási kampány előrehaladása, és az úgynevezett antigén gyorstesztek rendszeres és tömeges alkalmazása.

A legtöbb tartományban arra készülnek, hogy bevezetik az ingyenesen elvégezhető gyorsteszt intézményét. Berlinben már meg is tették ezt a lépést, hétfőtől a tartományi rangú főváros minden lakosa hetente egyszer teszteltetheti magát ingyen. Ehhez csak fel kell keresni a 16 tesztközpont valamelyikét.

Ugyancsak sokat várnak a képzett segítő közreműködése nélkül, otthon, önállóan elvégezhető antigén gyorstesztektől. Az első ilyen termékek forgalmazása a napokban kezdődött a német kiskereskedelemben.

(Kiemelt kép: EPA | Filip Singer) 

 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.