Öngyilkos merénylőt dicsőítettek a diákok, lecsapott a hongkongi rendőrség

Öngyilkos merénylőt dicsőítettek a fiatalok.

2021. augusztus 18., 08:08

Szerző:

A hongkongi rendőrség szerdán közölte, hogy négy diákot letartóztattak „terrorizmus támogatása" miatt. Az előzmény az, hogy a diákok szövetsége múlt hónapban olyan kiáltványt adott ki, amelyben egy 50 éves férfit gyászoltak, aki leszúrt egy rendőrt, majd öngyilkos lett.
A rendőrség közlése szerint a hősi halált halt rendőrt július 1-jén szúrták le, miközben szolgálatban volt, hogy megakadályozza a tiltakozó gyűléseket az egykori brit gyarmat 1997-es kínai uralomra való visszatérésének évfordulóján. A merénylő ezután mellkason szúrta magát a késsel, és később a kórházban meghalt. A 28 éves rendőr tüdőszúrást szenvedett, de túlélte a Chris Tang biztonsági miniszter által „magányos farkas" által elkövetett terrorcselekménynek nevezett esetet – számolt be róla a Reuters szerdán.

Nem sokkal a támadás után a hongkongi egyetem diákszervezetének néhány tucat tagja elfogadott egy – azóta visszavont – indítványt, hogy emlékezzenek meg az 50 éves férfi haláláról, és tiszteljék az áldozathozatalát. A diákszervezet egyetemi irodájában azóta a nemzetbiztonsági rendőrség házkutatást tartott, az egyetem pedig megszakította a kapcsolatot az egyesülettel, és megtiltotta az indítványt aláíró mintegy 30 diáknak, hogy belépjen az egyetem épületébe. „Az indítvány nagyon megdöbbentő" – mondta Steve Li rendőrfelügyelő, aki újságíróknak kifejtette, hogy a kommüniké megpróbálta racionalizálni és dicsőíteni a terrorizmust, valamint öngyilkosságra buzdított. A július 1-jei támadás után néhányan a késelés helyszínére mentek, hogy virágot helyezzenek el, ami a hatóságok, köztük Carrie Lam hongkongi városvezető elítélését váltotta ki. Lam akkoriban arra szólította fel a szülőket, tanárokat és másokat, hogy figyeljék meg a tizenévesek viselkedését, és jelentse a hatóságoknak azokat, akik megszegik a törvényt.

Hongkong azóta polarizálódott, hogy a tüntetők 2019-ben tömegesen az utcára vonultak, nagyobb demokráciát és elszámoltatást követelve. A hatóságok többször erőszakkal válaszoltak a tüntetésekre. A tiltakozásoknak a koronavírusjárvány és a Peking által tavaly bevezetett átfogó nemzetbiztonsági törvény vetett véget. A törvény bevezetése óta a kormány legjelentősebb ellenzőit bebörtönözték vagy külföldre menekültek. A kritikusok szerint a jogszabály szétzúzta a város széleskörű jogait és szabadságjogait, míg a támogatók szerint helyreállította a stabilitást.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: A hongkongi rendőrség átkutat egy tüntetőt egy tiltott demonstráció alkalmával Hongkongban, Kínában, 2020. október 1 -jén. Fotó: Miguel Candela Poblacion / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.