Lavina pusztított Tirolban

Az áldozatokat még nem tudták azonosítani. 

2022. február 4., 18:04

Szerző:

Lavina sodort el több embert az ausztriai Tirol tartományban pénteken, négy ember életét vesztette, egyet pedig eltűntként tartanak nyilván – közölte a helyi mentőszolgálat az MTI-vel.

A szerencsétlenség az osztrák-svájci határon található Spiss térségében történt. Az áldozatokat még nem azonosították, így nem tudni, hogy vannak-e köztük külföldiek. A baleset helyszínére két svájci és egy osztrák orvosi mentőhelikoptert riasztottak. A kutató-mentő műveletet egy rendőrségi helikopter is támogatta.

Csak pénteken kora délutánig tizenhárom lavinát regisztráltak Tirolban. A síelők körében közkedvelt Söldenben öt embert temetett be hóomlás. Sikerült mindannyiukat kimenteni.

 

(Kiemelt kép: mentők állnak a Rettenbach gleccser közelében 2022. február 4-én. fotó: ZOOM.TIROL / APA / AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.