A magyarul is beszélő román korrupcióellenes ügyészt, Laura Codruta Kövesit választották meg az Európai Ügyészség vezetőjének

2019. szeptember 19., 16:57

Szerző:

Az európai uniós tagországok kormányainak képviselői megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezését  csütörtökön, ezzel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője. Ismertségét a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjeként szerezte meg az irányítása alatt feltárt elképesztő mennyiségű politikusi korrupciós üggyel.

Laura Codruţa Kövesi
Fotó: AP/ Vadim Ghirda

Az Európai Ügyészség felállításában 22 EU-tagország vesz részt (Magyarország nem), közülük 17-en támogatták Kövesit a szavazáson. Az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosította az ügyészt. Várhatóan szeptember 24-én egyeztetnek a kinevezés hivatalossá tételéről.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el.

 

20:31

Svédország felajánlja a cseheknek, hogy térítésmentesen átadja nekik az általuk eddig bérelt Gripen vadászgépeket – közölte Fredrik Jörgensen prágai svéd nagykövet szerdán a CTK cseh sajtóirodának nyilatkozva.