Lapértesülések szerint lemond a román kormányfő

A jövő héten távozhat a miniszterelnöki tisztségből Emil Boc. Bukaresti lapok úgy értesültek demokrata-liberális párti (PDL) forrásokból, hogy a kormányfő a hét közepén lemond. A kormányhoz közeli Evenimentul Zilei úgy tudja, Boc lemondását több kormánypárton belüli csoport sürgeti.

2012. február 5., 20:07

Szerző:

Az Adevărul értesülései szerint a hét közepén jelentős kormányátalakítás várható, de akár a teljes Boc-kormány lemondhat - írja a

kronika.ro. A lapok szerint a miniszterelnöki posztra egy technokrata kerülhet, ezzel kapcsolatban több név is felmerült már.

Az Evenimentul Zilei szerint a PDL parlamenti frakcióival tartott feszült hangulatú keddi megbeszélés nyomán maga a pártelnök-kormányfő is belátta: távoznia kell a miniszterelnöki posztról. A lap kormánypárti forrásokból úgy tudja: pártfüggetlen gazdasági szakértő kerülhet a kormányfői székbe, és több miniszteri tárcát is szakértők vezethetnek.

Ez a megoldás elfogadható a PDL számára, mivel a párt támogatottságáról az utóbbi időszakban készült felmérések azt mutatják: Emil Boc megtartása vagy egy másik, kormánypárti miniszterelnökkel való helyettesítése nem befolyásolná pozitívan a PDL fellendítését.

A miniszterelnöki tisztség betöltésére felmerült Mugur Isărescu jegybankelnök, illetve Lucian Croitoru, Isărescu tanácsadójának neve is, de szóba jöhet George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, vagy Mihai Răzvan Ungureanu, a külügyi hírszerzés (SIE) vezetője is. Egy másik potenciális kormányfő a lap szerint Ionel Blănculescu gazdasági szakértő.

Az Evenimentul Zilei által idézett PDL-források azonban nem zárják ki, hogy a parlamenti pártokkal hétfőre tervezett megbeszélésen Traian Băsescu meglepetéssel szolgál az új kormányfő személyét illetően.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.