Kutatók szerint élelmiszerek is okozhatnak függőséget

Tudósok szerint a nagyon feldolgozott ételeket „függőséget okozhat” címkével kellene ellátni.

2023. október 10., 11:11

Szerző:

Becslések szerint minden hetedik felnőtt és minden nyolcadik gyermek függője lehet a nagyon feldolgozott élelmiszereknek. Kutatók szerint a magas zsír- és szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása ugyanolyan hatással lehetnek, mint a kábítószerek: az emberek intenzív sóvárgást, elvonási tüneteket és a veszélyes következmények ellenére folyamatos fogyasztást tapasztalnak – számol be a SkyNews.

A kutatók úgy gondolják, „függőséget okozhat” címke segíthet egyeseknek megváltoztatni a viselkedésüket.

 

A nemzetközi kutatócsoport 36 különböző országból 281 tanulmányt tekintett át, és megállapította, hogy az „ultrafeldolgozott élelmiszerek függősége” a becslések szerint a felnőttek 14 százalékánál és a gyermekek 12 százalékánál fordul elő.

„Ha elismerjük, hogy a feldolgozott élelmiszerek bizonyos típusai a függőséget okozó anyagok tulajdonságaival rendelkeznek, talán segíthetünk javítani a globális egészségügyet” – közölte Ashley Gearhardt, a cikk egyik szerzője, az amerikai Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora.

A The BMJ című szaklapban megjelent tanulmány szerzői egy adag lazac és egy tábla csokoládé példáját hozták fel – a lazacnál a szénhidrát-zsír arány nagyjából 0:1 arányú. A csokoládészelet szénhidrát-zsír aránya azonban 1:1, ami a jelek szerint növeli az élelmiszer függőségi potenciálját – mondták.

„Sok nagyon feldolgozott élelmiszerben mindkettőnek magasabb a szintje. Ez a kombináció másképp hat az agyra” – mondta a társszerző Alexandra DiFeliceantonio professzor, az amerikai Fralin Biomedikai Kutatóintézet adjunktusa. 

(Kiemelt képünk illusztráció: egy Fülöp-szigeteki tengerész áll egy szupermarketben a különböző csokoládékat tartalmazó polc előtt. Fotó: N: Carmen Jaspersen/dpa)