Küszöbön az orosz-kínai katonai szövetség

A Pekinggel fenntartott stratégiai partnerség elmélyítéséről, a védelmi együttműködés bővítéséről és a főbb geopolitikai kérdésekben a két ország közötti koordináció erősítéséről tárgyalt hétfőn Kínában az orosz biztonsági tanács titkára, derül ki a tanács közleményéből.

2022. szeptember 19., 16:15

Szerző:

Nyikolaj Patrusev Nanpingban találkozott Kína vezető külügyi tisztségviselőjével, Jang Csie-csivel - aki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottság Politikai Hivatalának tagja, a párt vezető külügyi tisztségviselője -, hogy megvitassa a Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök év eleji találkozóján megkötött megállapodások végrehajtását.

Az Ukrajna elleni orosz háború februári megindítása előtt Putyin és Hszi határok nélküli partnerséget hirdetett, bár egy múlt heti üzbegisztáni találkozón az orosz elnök azt mondta, megérti, hogy a kínai elnöknek aggályai és kérdései vannak a „különleges hadművelettel” kapcsolatban.

„A stratégiai partnerség fejlesztése Kínával az orosz külpolitika feltétlen prioritása” – olvasható az orosz biztonsági tanács közleményében. Patrusev és Jang a Koreai-félszigetről, Tajvanról és Ukrajnáról is tárgyalt.

„A felek megállapodtak a további katonai együttműködésről, amelynek középpontjában a közös gyakorlatok és járőrözések, valamint a vezérkarok közötti kapcsolatok megerősítése áll”

– közölte az orosz biztonsági tanács. Moszkva többször is támogatásáról biztosította Pekinget Tajvannal kapcsolatban, és bírálta az Egyesült Államok "provokációit". Kína pedig mindeddig tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

(Kiemelt kép: Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a háromnapos hivatalos látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai államfő (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök két kínai óriáspanda átadásán a moszkvai állatkertben 2019. június 5-én. Kína a két óriáspandát 15 évre adja kölcsönbe az állatkertnek. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszandr Vilf)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.