Különleges jogosítványokat kapott a kanadai miniszterelnök

Az ellenzék szerint ez hatalommal való visszaélés.

2022. február 22., 08:20

Szerző:

A kanadai parlament hétfőn megszavazta, hogy Justin Trudeau miniszterelnök rendkívüli jogosítványokat kapjon annak érdekében, hogy véget vessen a járványhoz kapcsolódó tüntetéseknek, amelyek több mint három hete blokkolják a közlekedést Ottawában. A rendkívüli helyzetről szóló törvényt a parlament 185-151 arányban hagyta jóvá. A Trudeau által egy hete bejelentett különleges intézkedéseket egyes ellenzéki politikusok szükségtelennek és hatalommal való visszaélésnek ítélték.

A Reuters szerint a hétvégén a kanadai rendőrség helyreállította a normális helyzetet Ottawában. Mint ismeretes, a tiltakozók kezdetben a COVID-korlátozások megszüntetését, a kamionosok számára pedig a kötelező oltás megszüntetését akarták elérni, de a megszállás hamar egy szélesebb körű tüntetéssé vált Trudeau és kormánya ellen. A tiltakozók hat napra blokkolták a Kanada és az Egyesült Államok közötti legforgalmasabb szárazföldi átkelőit, és ezzel megzavarták a kereskedelmet.

Trudeau hétfőn úgy nyilatkozott, kormányának továbbra is szüksége van ideiglenes vészhelyzeti felhatalmazásokra, ugyanis elmondása szerint az elkövetkező napok kritikusak lesznek. „Ez a rendkívüli állapot még nem ért véget. Továbbra is komoly aggodalmak vannak a következő napokkal kapcsolatban” – mondta. A törvény értelmében a hatóságoknak szélesebb jogköre lesz.

A rendőrség két napot töltött a tüntetők oszlatásával Ottawa belvárosából, mely során 191 embert tartóztattak le, és 79 járművet vonszoltak ki, mire az akció vasárnap véget ért.

A hivatalos ellenzéki Konzervatív Párt néhány tagja azzal vádolja Trudeau-t, hogy visszaélt hatalmával. Dean Allison törvényhozó helytelenítette a tiltakozókkal szembeni általa "tekintélyelvű katonai jellegű intézkedéseket". A Zöld Párt tagja, Mike Morrice, aki az indítvány ellen szavazott, azt mondta, hogy a cselekményre való hivatkozás "nem megfelelő" válasz a rendfenntartás kudarcára. „Ahogyan sok más parlamenti képviselő is megosztotta, a vészhelyzeti törvény alkalmazása aggasztó precedenst teremt a jövőbeli tiltakozások számára” – mondta.

(Kiemelt kép: Dave Chan / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.