A Kreml ledobta a búzabombát

Oroszország hétfőn, órákkal a megállapodás lejárta előtt közölte, hogy felfüggesztette a kulcsfontosságú ukrán gabonafélék globális piacokra történő szállítására szolgáló humanitárius folyosó biztosítását. A búza ára a hír hatására 3,5 százalékkal ugrott meg.

 

2023. július 17., 16:05

Szerző:

„A gabonaüzlet a mai nappal megszűnt” 

– idézte a Kreml által órákkal a határidő lejárta előtt kiadott közleményt a CNBC.

Az eredetileg 2022 júliusában megkötött, az ENSZ közvetítésével létrejött fekete-tengeri megállapodást már többször meghosszabbították. Először 120 nappal tolták ki a határidőt, de aztán orosz követelésre márciusban és májusban már csak 60 napos határidő volt lehetséges.

A kezdeményezést a globális élelmiszerválság enyhítésére hozták létre, miután Moszkva háborút indított a – szintén kulcsfontosságú gabonaexportőr – szomszédos Ukrajna ellen. A mostani megállapodás érvényessége hétfőn, isztambuli idő szerint éjfélkor járt volna le.

„A fekete-tengeri megállapodások ma érvényüket vesztik. Ahogy az Orosz Föderáció elnöke korábban mondta, a határidő július 17-e: sajnos a megállapodás Oroszországra vonatkozó részét eddig nem hajtották végre. Ezért annak hatálya megszűnik” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz állami hírügynökség által hétfőn közölt közleményében.

Moszkva hivatalosan értesítette Ankarát, Kijevet és az ENSZ titkárságát is, hogy ellenzi a kezdeményezés meghosszabbítását – idézte a TASZSZ Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivőt a hírügynökség Telegram-posztjában.

Peszkov elmondta, hogy Moszkva szándékát gabonaügyben még a Krími hídon történt robbanás előtt közölték. A robbanás a jelentések szerint két halálos áldozatot követelt, hatására leállt a híd forgalma. Az esetet az oroszok által támogatott tisztviselők „terrortámadásnak” nevezték és Ukrajnát okolták érte – idézi az infostart.hu.

(Kiemelt kép: egy gazdálkodó gabonát arat Sztavropoli területén, Oroszország egyik legfontosabb mezőgazdasági területén, Sztavropolban, Oroszországban 2023. július 16-án. Fotó: Denis Abramov / Anadolu Ügynökség via AFP)