Közel a békekötés?

Az etióp hadsereg ellen harcoló tigréi erők vasárnap bejelentették, hogy hajlandóak azonnal véget vetni az ellenségeskedésnek, és részt venni az Afrikai Unió közbenjárásával folyó békekötési folyamatban. Az etióp kormány egyelőre nem reagált az ajánlatra.

2022. szeptember 12., 10:27

Szerző:

Az Etiópia északi részén, Tigré tartományban dúló fegyveres konfliktusnak az elmúlt csaknem két évben becslések szerint több tízezer halálos áldozata volt, és sokmillióan szenvednek az alapvető szolgáltatások hiánya miatt. A tigréi nyilatkozat az Egyesült Államok és mások nyomására született, miután a múlt hónapban ismét intenzívvé váltak a harcok a térségben. A közlemény szerint Tigrében már ki is alakítottak egy békekötési tárgyalócsoportot, amely készen áll arra, hogy késedelem nélkül munkához lásson. 

A tigréi hatóságok ugyanakkor bírálták az Afrikai Unió eddigi közvetítési erőfeszítéseit, és leszögezték, hogy kölcsönösen elfogadható közvetítőket, továbbá nemzetközi megfigyelőket és különböző szakértőket is be akarnak vonni a megbékélési folyamatba. 

Az etióp kormány korábban kijelentette, hogy készen áll a tárgyalásokra, bárhol, bármikor és előfeltételek nélkül. A tigriéi hatóságok egyebek között az alapvető szolgáltatások újraindítását és a szomszédos Eritreából őket támadó ellenséges erők kivonását követelték. 

Az Egyesült Államok, az Afrikai Unió és az ENSZ üdvözölte a tigréi hatóságok bejelentését. Washington egyúttal felszólította Eritreát és „mindenki mást” (akiket nem nevezett meg), hogy hagyjanak fel a konfliktus szításával. 

A tigriéi erők 2020 novembere óta állnak háborúban az etióp szövetségi kormánnyal. Azzal vádolják Abiy Ahmed miniszterelnököt, hogy Etiópia régióinak rovására központosítja a hatalmat, ezt azonban Abiy tagadja. 

A kormányfő ugyanakkor azzal vádolta meg a korábban az országos politikát uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezette tigréi erőket, hogy túl nagy függetlenséget akarnak a tartománynak. Ezt viszont a TPLF tagadja.

(Kiemelt képünk: Egy, a Világélelmezési Program (WFP) tulajdonában lévő, Tigrébe gabonát szállító teherautó lángol, 80 kilométerre az etiópiai Szemerától 2022. június 10-én. Fotó: EDUARDO SOTERAS / AFP)

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.