Romlik a helyzet Szlovákiában és Romániában is

Romániában megnőtt a napi átlagos esetszám mértéke, Szlovákiában a napi új betegek száma dönt napról napra rekordot. 

2020. szeptember 26., 15:02

Szerző:

Romániában az utóbbi 24 órában 1552-vel emelkedett és ezzel meghaladta a 120 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, írja az MTI. A napi esetszám több mint 15 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Romániában augusztus eleje óta másfél hónapig egyenletesen - átlagosan napi 1200-zal - növekedett a fertőzöttek száma, de az utóbbi két hétben ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése, most már a napi 1330 új eset számít átlagosnak. 

Szombaton újabb 54 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4687 áldozatot követelt a járvány. Az ismert aktív fertőzöttek száma a múlt hét végi megtorpanás óta ismét fokozatosan - naponta több százzal - emelkedik, és megközelítette a 19 ezret. Jelenleg 7249 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 512 súlyos beteget ápolnak intenzív terápián. 

Szlovákiában pedig már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét - derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szombaton közétett adataiból.

Az országban pénteken mintegy 6 és fél ezer teszt elvégzése alapján 552 új fertőzöttet regisztráltak. Ez új napi rekord és több mint négyszerese a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak, amikor áprilisban mintegy háromezer teszt elvégzésével 114 fertőzöttet szűrtek ki.      

Szlovákiában egyébként mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami pénteken 338 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak. A pénteken újonnan regisztrált fertőzöttekkel több hónapos szünet után az országban ismét túllépte az aktív esetek száma a már meggyógyultakét, előbbiekből pénteken 4458-at, a már meggyógyultakból 4098-at tartottak számon. Igor Matovic szlovák kormányfő szombaton az előzi napi adatokra reagálva közösségi profilján a helyzetet rendkívül komolynak minősítette.  

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 8600 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az országban a héten öttel emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több, mint 440 ezer vírustesztet végeztek el.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.