Romániában kitört a pánik a koronavírus miatt, zsákszámra hordják haza az élelmet, pedig még egy regisztrált fertőzött sincs

2020. február 26., 10:35

Szerző:

A koronavírustól való félelem kezd beszivárogni Romániába is, az emberek megrohamozták a nagy bevásárlóközpontokat, és

több hónapra elegendő élelmiszert vásároltak fel.

Az apokaliptikus hangulat össze sem hasonlítható a magyaroknak a vírushoz való hozzáállásával. Az Oberservator tudósítása szerint az emberek zsákszámra veszik a lisztet és puliszkalisztet, tucatjával a konzerveket, tízesével a palackozott vizet. A bevásárlóközpontok tájékoztatása szerint a nagy egyházi ünnepek vagy szilveszter előtt sem voltak ilyen volumenű eladásaik. A jelenség nem korlátozódik egyetlen városra, hasonló riportok készültek az ország különböző pontjain - írja a Maszol.ro portál.

Az emberek zsákszámra vitték a lisztet, tucatjával a konzerveket
Fotó: Forrás: Facebook/Observator TV

A nagy bevásárlóközpontok megrohamozása egyértelműen kapcsolatban áll a koronavírustól való félelemmel, ami az olaszországi elterjedése után elérhető közelségbe került a romániai lakosság számára is, hiszen Olaszországban több mint egymillió román állampolgár dolgozik. 

A Transindex.ro értesülései szerint tegnap egy Szatmárnémeti bevásárlóközpontot ürítettek ki a vásárlók. A pánikot egy napokban rosszul lett Máramaros megyei nő robbantotta ki, aki rosszul lett egy üzletben. A helyiek kihívták a mentőket és a rendőrséget is, azonban kiderült: a nő átesett a kötelező vizsgálaton, amikor az országba belépett, és megállapították, hogy nem fertőzött koronavírussal. Ő egyébként Palermoból tért haza, amelyik város nem is tartozik a vírus miatt karantén alá volt térségek közé.

Fotó: Forrás: Transindex.ro

A hisztéria lecsillapítása érdekében az egészségügyi miniszter kedden találkozóra hívta a nagy bevásárlóláncok képviselőit és közösen próbálták megnyugtatni a lakosságot, hogy nincs okuk az aggodalomra, az üzletláncok ellátása nincs veszélyben, nagy készletekkel rendelkeznek - írja a Maszol.ro.

A Máramaros Megyei Prefektúra pedig Facebook-bejegyzésben kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg nyugalmukat.