Koronavírus Nagy-Britanniában: egyszerre javul és romlik a helyzet

Újra erőre kapott a vírus Nagy-Britanniában, verseny kezdődött az oltás és a járvány között. A miniszterelnök szerint nem kell módosítani az enyhítések menetrendjén. 

2021. május 18., 19:33

Szerző:

A Napi.hu összefoglalója szerint Nagy-Britanniában verseny kezdődött a gyorsan terjedő indiai koronavírus-változat és a felgyorsított oltási kampány között. A lap a CNBC-re hivatkozva azt írja, hogy hamarosan új koronavírus-mutáns lehet az Egyesült Királyságban a kórokozó domináns változata. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a B.1.617 variánst ezért az aggodalmat keltő mutánsok között tartja számon. A szigetországban ennek három alváltozata közül a B.1.617.2 terjed.

Jellemzője, hogy hétről hétre megkétszereződik azoknak a száma, akiket megfertőz, így 500 körüli értékről 1300 fölé, majd 3200 fölé nőtt a fertőzöttek  száma. Jó hír, hogy a kórházba kerülők nem lettek többen. A brit kormány válaszul a fertőzések felgyorsulására felpörgette az oltási kampányát azokon az észak-angliai területeken, amelyek a legsúlyosabban érintettek. Így őrült verseny kezdődött a gyors vírus és a gyors oltások között.

A szakértők legnagyobb gondja, hogy nagyon keveset tudnak az indiai vírusról. Lawrence Young virológus professzor szerint a vakcináció megelőzheti az egyedi fertőzéseket, de a fertőzések terjedésének aligha képes útját állni. Nem tudjuk, hogy a beoltottak között terjed-e az indiai mutáns, illetve a beoltottak megfertőzhetnek-e másokat.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a B.1.617.2-es változat 40-50 százalékkal fertőzőbb, mint a B.1.1.7-es, azaz az angol mutáns, lehet, hogy miatta többen kerülnek kórházba, mint 2021 januárjában, és esetleg még a vakcinákat is nagyobb eséllyel cselezi ki, mint más koronavírus-változatok. A WHO adatai szerint az indiai vírus a világ 44 országában jelent meg, ezen belül Európában is elterjedt. 

Jelenleg nincs olyan egyértelmű indok, amely szükségessé tenné a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások enyhítési menetrendjének módosítását

– mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson az egyik londoni oltási központban tett látogatásán, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a nagy-britanniai oltási kampánnyal sikerült „védőfalat” kiépíteni a járvánnyal szemben, és ez az egyik oka annak, hogy ez idő szerint nem látszik olyan döntő ok, amely miatt el kellene térni a nyitási útitervtől.

A brit kormány által kidolgozott menetrend öthetente számol enyhítéssel, ha minden feltétel teljesül, legkorábban június 21-én oldhatják fel az összes jogi korlátozást

 

(Kiemelt kép: AFP | Tolga Akmen)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.