Ausztriában karantén fenyegeti a be nem oltott embereket

Az egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullám a be nem oltottak hulláma.

2021. október 23., 10:26

Szerző:

Ausztriában karantén fenyegeti a koronavírus ellen be nem oltott embereket a járványügyi helyzet további romlása esetén – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár az újabb szigorításokat a kabinet péntek esti rendkívüli ülését követően. Mint mondta, akkor teszik meg ezt a lépést, ha az osztrák kórházak intenzív osztályai bizonyos szinten megtelnek. „Éppen azon vagyunk, hogy belebotladozzunk a nem védettek és a be nem oltottak járványába” – idézi a kancellárt az MTI.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy jelentős megszorításokra és kijárási korlátozásokra kell számítaniuk azoknak, akik nem tartoznak a koronavírusból felgyógyultak, illetve az immunizáltak körébe. Az elképzelések szerint az intenzív osztályok 25 százalékos telítettsége esetén bevezetik az úgynevezett 2G-szabályt, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például étteremben, szállodában, különböző rendezvényeken, valamint nem látogathatnak betegeket kórházakban, vagy idősotthonokban ápolt személyeket.

Az utolsó lépcsőben, vagyis az intenzív osztályok 30 százalékos telítettsége esetén karantént rendelnek el az oltatlanok számára. Az érintettek ennek hatálya alatt csak nyomós indokkal hagyhatják csak el lakhelyüket. Schallenberg ugyanakkor kizárta, hogy a zárlat a beoltottakat és a gyógyultakat is érintse. Mint mondta, reméli, hogy a tervek serkentik majd az oltási hajlandóságot. Jelenleg az ausztriai kórházak intenzívosztályai 11 százalékban telítettek, ami a járványügyi terv első fokozatának felel meg, kritikusnak a 33 százalékos telítettség számít. Ausztriában a járvány kitörése óta 791 226 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 233-an hunytak el a kórban. Az utóbbi egy hétben százezer lakosra átlagosan 230 koronavírus-fertőzött jutott.

(Kiemelt kép: Maszkos nő a bécsi opera épülete előtt a világjárvány idején. Fotó: ALEX HALADA / AFP)

 

2021. december 8., 19:38

Az ötödik hullámot akarják megfékezni a tánc betiltásával.