Kormányzati részvétel a néppárti csúcson

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vesz részt a brüsszeli tanácskozáson.

2021. október 21., 16:43

Szerző:

Bár a Fidesz idén március óta nem tagja az Európai Néppártnak, a legerősebb európai pártcsalád EU-csúcs előtti találkozóján ott lesz Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. A politikus a KDNP tagja, amely nem távozott a pártcsaládból – tudósít az euronews.

Az Európai Néppárt hosszú vita után 2019. márciusában felfüggesztette a Fidesz tagságát, Orbán Viktor magyar kormányfő azóta nem vehet részt a Néppárt ülésein. A csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtti néppárti találkozón azonban ezúttal lesz magyar kormánytag Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyében – derül ki az Európai Néppárt csúcstalálkozójára való meghívóból.

A Donald Tusk EPP-elnök vezette csúcson a néppárti európai kormányfők mellett részt vesz Ursula von der Leyen bizottsági elnök is.

Semjén részvétele olyan szempontból nem meglepő, hogy a Fidesz-EPP vita egyik döntése sem vonatkozott a KDNP-re. Azaz a Fidesz tagságának felfüggesztése nem érintette a kereszténydemokratákat, és maradtak a szövetségben a nagyobbik magyar kormánypárt távozása után is. Hölvényi György EP-képviselő továbbra is a néppárti frakció tagja.

A Fidesz felfüggesztése óta néppárti csúcson nem vett részt magyar kormánytag. A ma kezdődő kétnapos brüsszeli EU-csúcsra már elutazott Orbán Viktor miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján a kaposvári Pannon Lovasakadémián 2021. október 1-jén. Czeglédi Zsolt / MTI)