Kormányválság a láthatáron

Katasztrofális következményekkel járhat egy újabb kormányfőváltás Nagy-Britanniában, a konzervatívok mégis kezdenek Liz Truss eltávolításán gondolkozni. Kormányválság-infó.

2022. október 13., 14:18

Szerző:

A britek, úgy tűnik, elszoktak már a kormányválságtól, ugyanis a külügyminiszter szerint „katasztrofális” politikai és gazdasági hatásai lennének, ha a kormányzó Konzervatív Párt újabb vezetőváltásra szánná el magát.

James Cleverly a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai műsorokra szakosodott négyes csatornájának csütörtöki hírmagazinjában kijelentette: Liz Truss miniszterelnök álláspontja mindig is az volt, hogy csökkenteni kell a családok és az üzleti vállalkozások adóterheit, mivel e terhek hét évtizede nem voltak olyan nehezek, mint most.

Cleverly szerint Truss előre megmondta, hogy erre készül, és ezt is teszi jelenleg, az a tény pedig, hogy „néhányan erről láthatóan meglepetésként értesültek”, nem a kormányfő hibája.

Adócsökkentés után jöhet a kormányválság

A külügyminiszter ezzel arra utalt, hogy a brit kormány által nemrég bejelentett hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot évtizedek óta példátlan piaci viharok követték, mivel a piaci szereplők nem látják biztosítottnak az intézkedési terv finanszírozási hátterét.

A miniköltségvetésként emlegetett program szeptember végi bejelentése után mélységi rekordokra – egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe – zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama a 2008-as globális pénzügyi válság óta először 4 százalék fölé emelkedett és meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségét, két globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings pedig egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról a brit államadós-osztályzatok kilátását.

Veszélyben a stabilitás

A Bank of England a piaci felfordulás csitítása végett rendkívüli államkötvény-vásárlási intervenciót jelentett be, azzal az indokkal, hogy a piacok „rendellenes működésének” folytatódása érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására.

A brit sajtó egybehangzó, nem cáfolt értesülései szerint a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának meghatározó befolyású tagjai közül többen is már Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter, sőt Liz Truss távozását követelik.

Truss ellenséges közegbe evezett

Truss szerda este találkozott a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság tagjaival. A bizottság és a mindenkori kormányfő megbeszélései mindig bizalmasak és zárt ajtók mögött zajlanak, de a mostani ülésről kiszivárgott értesülések szerint a megbeszélés rendkívül feszült, a miniszterelnökkel szemben ellenséges hangulatú volt.

Paul Goodman, a ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló, igen befolyásos online politikai fórum főszerkesztője csütörtöki cikkében azt írta, hogy Kwasi Kwarteng, az adócsökkentési programot bejelentő pénzügyminiszter pozíciója tarthatatlanná válhat.

Rishi Sunak, esetleg Penny Mordaunt

Goodman szerint a piacok „tárt karokkal fogadnák” a tisztségben Rishi Sunakot, az előző miniszterelnök, Boris Johnson volt pénzügyminiszterét, aki Johnson távozása után indult a pártvezetői és a miniszterelnöki posztért.

Sunak a vezetőválasztás első szakaszában, vagyis a jelölteket kiválasztó frakciószavazások fordulóiban rendre sokkal több voksot kapott, mint Truss, kettejük közül azonban a Konzervatív Párt tagsága a nyáron lezajlott döntő szavazáson jelentős többséggel Trusst választotta.

A ConservativeHome főszerkesztőjének értesülései szerint az alsóházi tory frakció tagjai „foglalkoznak azzal a gondolattal”, hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss egy másik volt ellenlábasát, Penny Mordaunt egykori védelmi minisztert kellene kormányfővé választani, és az ő kormányában lehetne Sunak a pénzügyminiszter.

James Cleverly külügyminiszter azonban a csütörtöki BBC-interjúban óvta a pártfrakciót az ilyen kezdeményezésektől. Cleverly úgy fogalmazott: fel kell ismerni, hogy most az elsődleges feladat a piacok stabilizálása, és a vezetőváltás „katasztrofális ötlet lenne politikai és gazdasági szempontból egyaránt”.

(Fotó: Ben STANSALL / AFP)