Korlátozzák Navalnij titkárának mozgásszabadságát

Kira Jarmis másfél évig nem vehet részt tömegrendezvényeken.

2021. augusztus 16., 19:15

Szerző:

A moszkvai bíróság hétfőn korlátozta Alekszej Navalnij ellenzéki vezető sajtótitkárának mozgásszabadságát. Kira Jarmis a döntés értelmében nem vehet részt tömegrendezvényeken és az állandó lakcímét sem változtathatja meg másfél évig. A bíróság arra hivatkozik, hogy a sajtótitkár korábban megsértette a koronavírus elleni intézkedéseket, amikor Navalnij szabadon bocsátásáért szervezett tüntetést. Navalnij szóvivője egyébként február 1-je óta van házi őrizetben. Ítéletet hétfőn hoztak az ellene felhozott vádakban.

Az elmúlt hetekben hasonló ítélettel sújtották Navalnij öccsét és közvetlen munkatársát Ljubov Szobol ügyvédnőt is. Az ellenzék azt állítja, hogy a bíróság önkényes ítéleteinek célja, hogy a szeptemberi parlamenti választások előtt ellehetetlenítsék Putyin orosz elnök politikai ellenfeleit. Az ellenzék felhívta a figyelmet arra is, hogy a korlátozások ideje alatt még Vlagyimir Putyin is részt vett rendezvényeken ráadásul maszk nélkül. 

Az orosz bíróság egyébként júniusban szélsőséges szervezetnek minősített és be is tiltott három Navalnijhoz köthető szervezetet is. A hatályos törvények értelmében az ilyen szervezetek tagjai hosszú évekre elveszítik választójogukat, és ők maguk sem lehetnek jelöltek a parlamenti választásokon. 

(Kiemelt kép: A moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróság sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető (b) egy üvegezett fülkében áll perének tárgyalásán 2021. február 5-én. Navalnijt ezúttal egy világháborús veterán becsületét sértő rágalmazás címén állítják bíróság elé. Az ellenzéki politkust Németországból való januári hazatérése után azonnal letartóztatták, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén február 2-án letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Fotó: MTI)

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.