Kórházi kezelést és vitaminkúrát kap Navalnij

Az ellenzéki politikust abba a börtönbe szállították át, ahol a megyei kórház kirendeltsége is működik.

2021. április 19., 13:51

Szerző:

Rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust - közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn. Navalnijnak a 2. számú pokrovi börtönből a 3. számúba való átszállításától - amelyben a megyei kórház kirendeltsége működik - egy orvosi bizottság döntött. A FSZIN szerint Navalnijt naponta megvizsgálja egy általános orvos, állapota kielégítő - írja az MTI.

"A páciens beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el" - áll a közleményben. Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat, mert álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Vasziljeva úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti.

Navalnijnál korábban az MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki. Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista vasárnap tüntetést hirdetett meg szerdára az orosz városokban. Vlagyimir Putyin elnök szerdán készül elmondani üzenetét a parlament két házának.

A döntésben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy több ország, köztük az USA is figyelmeztette Moszkvát, hogy további szankciókra számíthat, amennyiben az ellenzéki politikust hagyják meghalni. 

(Kiemelt kép: Sputnik/AFP | Pavel Bednyakov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.