Törökországban már annak is erőszak a vége, ha a nők biztonságért tüntetnek

A nemzetközi szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 helyi nő halt meg családon belüli erőszak következtében.

2021. november 26., 07:01

Szerző:

A török rendőrség könnygázt vetett be Isztambulban, hogy feloszlasson egy a nők jogaiért tartott csütörtöki tüntetést, írja az MTI.  A többezres – főleg nők részvételével tartott – megmozduláson a török kormány lemondását követelő jelszavak is elhangzottak. A menet a biztonsági erők által eltorlaszolt, Isztambul szívében található Taksim térre tartott. A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak, majd könnygázt is bevetett. Összetűzésekre is sor került az aktivistákkal.

A tüntetők sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére. „Nem maradunk vesztegek, nem félünk, és nem engedelmeskedünk” – skandálták a rendőrségi torlaszt megrohamozó aktivisták. A megmozdulást a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartották.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy márciusi rendeletben döntött arról, hogy országa kilép az isztambuli egyezményből. A dekrétum július 1-jén lépett életbe. A török kormány azzal indokolta a lépést, hogy az egyezményt egyesek a homoszexualitás elfogadtatására akarták felhasználni, s arra hivatkozott, hogy az országnak már van egy hatékony törvénye az erőszak ellen. A török igazságszolgáltatás elutasította az elnöki dekrétum ellen beadott panaszt.

Törökországban nemzetközi szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy tudja, hogy a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)