Kongóban vérengzés tört ki a ramadán alatt

Harminc embert halálra ítéltek rendőrök elleni erőszak miatt a Kongói Demokratikus Köztársaságban szombaton.

2021. május 15., 13:45

Szerző:

Az elítéltek két nappal korábban, a muszlim böjti hónap, a ramadán utolsó napján rendőrökre támadtak.

Az afrikai országban 2003 óta moratórium van érvényben a halálos ítéletek végrehajtására, vagyis nincsenek kivégzések, ennek ellenére a bíróságok azóta is rendszeresen szabnak ki halálos ítéleteket.

Csütörtökön a fővárosban, Kinshasában muszlim hívők egy nagyobb csoportja megpróbált bejutni a nemzeti stadionba, hogy részt vegyen a ramadánt lezáró imán. Ennek során összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Egy rendőr életét vesztette, 46 másik megsebesült, közülük kilencen életveszélyesen.

A hatóságok 38 embert vettek őrizetbe, és gyorsított eljárásban állították őket bíróság elé. Közülük 30-at halálra ítéltek, egy vádlott ötéves börtönbüntetést kapott, öt embert felmentettek.

(Kiemelt képünk: Wikimedia Commons)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.