Komoly bejelentést tett a fegyverrendszerekről az ukrán vezérkari főnök

Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken – közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.

2022. június 25., 15:02

Szerző:

„Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait" – írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok. 

Az orosz erők megpróbálják déli irányból körülzárni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Liszicsanszkot – közölte szombaton a megye közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj.

Liszicsanszk Szeverodoneckkel szomszédos, a Donyec folyó déli partján fekszik. Északi szomszédjából több hete tartó heves harcok után

az ukrán erők kénytelenek voltak megkezdeni a visszavonulást.

Az orosz támadások következtében Szeverodoneck nagy része romba dőlt, a százezres lakosság tízezer főre csökkent. Több ukrán katona az Azot vegyiüzembe ásta be magát, mintegy 500 polgári személlyel együtt.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy teljes egészében „felszabadították" a szeverodonecki repülőteret és az ipari övezetet, és kiszabadítottak az Azot vegyiüzemből nyolcszáz békés lakost. Csecsen fegyveresek is harcolnak Ukrajnában az orosz erők oldalán.

Mintegy ezer kilométerrel nyugatabbra, a Lviv megyei Javorivban négy orosz rakéta eltalált egy „katonai létesítményt" – közölte a megyei kormányzó. Makszim Kozickij további részleteket nem közölt a célpontról, de Javorivban katonai támaszpont található, ahol kiképzés folyik, többek között az ukrán oldalon harcoló külföldi önkénteseké. A bázist márciusban rakétatalálat érte, akkor harmincöt ember meghalt.

Szombat reggel mintegy harminc rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Zsitomir megyében, egy ukrán katona meghalt – közölte Vitalij Bucsenko kormányzó.

Északon mintegy húsz rakétát lőttek ki fehérorosz területről Csernyihiv megyére – közölte az ukrán hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint

a kelet-ukrajnai harcokban „akár nyolcvan" lengyel zsoldost, húsz páncélost és nyolc Grad típusú rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg

az orosz erők a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában lévő Megatex horganygyár ellen végrehajtott nagy pontosságú csapásokban. A bejelentést az AFP francia hírügynökség szerint nem lehetett független forrásból megerősíteni.

A közlemény szerint egyetlen nap alatt „több mint háromszáz ukrán katonát és külföldi zsoldost öltek meg és harmincöt nehézfegyvert semmisítettek meg a dél-ukrajnai Mikolajivban".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a légierő, a rakétaegységek és a tüzérség egy nap alatt több mint hétszáznyolcvan ukrán „nacionalistát" ártalmatlanított.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag német lapban szombaton megjelent interjúban kijelentette, hogy Németországnak és más nyugati országoknak gyorsítaniuk kell a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának, amelynek sürgős szüksége van rakéta-sorozatvetőkre és 155 milliméter kaliberű tüzérségi eszközökre.

Ukrajna Moldova mellett áll a megújult orosz fenyegetésekkel szemben 

– szögezte le szombaton Kuleba a Twitteren, miután Moszkva figyelmeztetett, hogy negatív következményei lesznek a két ország európai uniós tagjelöltségének.

„A baráti Moldova népével és kormányával vagyunk Moszkva megújuló fenyegetéseivel szemben. Moszkva évtizedek óta csak más országok elleni fenyegetéseket hangoztat az agresszión, kényszerítésen és tiszteletlenségen alapuló téves politikája alapján" – írta az ukrán külügyminiszter.
Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton kijelentette: attól tart, hogy a háború európai gazdasági következményei miatt Ukrajnára olyan, Oroszországgal kötendő békeszerződést akarnak rákényszeríteni, amely nem áll az érdekében. „Túl sok ország hangoztatja, hogy felesleges egy európai háború (.) és így növekszik majd a nyomás, hogy az ukránokat egy rossz békére sarkallják, esetleg kényszerítsék" – mondta a brit kormányfő újságírók előtt a ruandai fővárosban, Kigaliban, ahol a brit Nemzetközösség csúcstalálkozóján vesz részt. Johnson szerint ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ilyen utat kényszeríthetne Ukrajnára, annak a következményei veszélyesek lennének a nemzetközi biztonságra és „hosszú távú gazdasági katasztrófát" jelentenének.

 

(Kiemelt kép: Natalia (82) helyi lakos játszik a kutyájával az orosz bombázásban lerombolt háza romjai között Novoselivka faluban, Csernyihiv térségében, Ukrajna, 2022. június 23. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AF)

A szombati kampánycsend után vasárnap reggel héttől este tizenegy óráig több mint 50,8 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz a második világháborútól számított tizenkilencedik törvényhozás és a hatvannyolcadik kormány megválasztására, amelyen két nagy koalíció, a Giorgia Meloni vezette jobboldali és az Enrico Letta vezette balközép versenyezik egymással.