110 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben

Már az EU is a megoldást keresi.

2023. szeptember 10., 13:43

Szerző:

Antwerpen a belga drogkereskedelem fellegvárává vált, tavaly 110 tonna kokaint foglaltak le a város kikötőjében a hatóságok. Ez pedig a helyi bűnözési statisztikán is meglátszik: egyre több a lövöldözés és a robbantás a városban. A probléma megoldása már nemcsak a belga kormányt, hanem az Európai Uniót is foglalkoztatja – írja az econimix.

Antwerpen, ahol Európa második legnagyobb teherkikötője található, a kábítószerek, különösen a Latin-Amerikából érkező kokain egyik fő uniós belépési pontjává vált. A drogháborúk pedig már az utcákra is átterjedtek. A Politico információi szerint 2022-ben 81 kábítószerrel kapcsolatos lövöldözés és robbantás történt a belga városban, 2023 első öt hónapjában pedig 25. Tavaly a belga hatóságok rekordmennyiségű, 110 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben. Ez közel 14-szerese a 2014-ben lefoglalt mennyiségnek, a közeli rotterdami kikötőben 2022-ben lefoglalt mennyiségnek (50 tonna) pedig több mint kétszerese. A városvezetés számára ráadásul aggasztó az is, hogy Antwerpen nem pusztán köztes helyszín, ahova befut a drog, majd tovább is viszik onnan. Antwerpen immár a kokainfogyasztás európai rangsorának élén áll.

A kokain olyan országokból érkezik Belgiumba, mint Ecuador vagy Kolumbia. Olyan területekről, ahol egyeseknek „más dolguk sincs, mint a kokaintermesztés” – mondta Annelies Verlinden belga belügyminiszter. A drogkereskedelemből származó pénz ráadásul beszivárog a belga gazdaságba, „megmérgezve” Antwerpen kiskereskedelmi szektorának egy részét.

Miután januárban egy 11 éves kislány meghalt egy lövöldözésbe torkolló drogügylet miatt, a belga kormány is fokozottabb figyelmet kezdett fordítani az ország drogproblémájára. Februárban 70 biztonságért felelős ügynököt helyeztek át a kikötőkbe, valamint több átvilágító berendezést szereztek be a vámügynököknek. Februárban nemzeti kábítószerügyi biztost is kineveztek Ine Van Wymersch személyében. Belgium központi uniós témává szeretné emelni a problémát, amikor jövő év első felében átveszik az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Ebben pedig – úgy tűnik, az Európai Bizottság is partner lehet.

(Kiemelt képünkön: A belga szövetségi rendőrség által 2012. október 12-én közzétett kézi fotó a belga vámhatóság által az antwerpeni kikötőben elfogott kokainnal teli dobozokat mutatja. AFP PHOTO / HO / SZÖVETSÉGI RENDŐRSÉG / BELGA)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.