Kocsmatulajdonos lett a legendásan ismeretlen streetart-művész

A világhírű, ám máig inkongnitóban alkotó kortárs graffitiművész Banksy a hírek szerint mintegy 426 millió forintnyi összegért újítana fel egy fogadót az angliai Piltonban.

2023. április 13., 12:42

Szerző:

A The Sun értesülése szerint kocsmát vásárolt Banksy az idei Glastonbury Festival alkalmából. Az esemény egy ötnapos kortárs előadó-művészeti fesztivál, amelyet Piltonban rendeznek meg évente.

Banksy állítólag tagja egy csoportnak, akik közösen 1 millió fontot (kb. 426 millió forintot) költöttek A The Crown nevű pub felújításáról lenne szó, aminek az újraélesztésére egy civil csoport eddig közel 426 millió forintnyi összeget gyűjtött.

Mint az angliai forrásokra hivatkozva írja az RTL, a fogadó furcsa művészeti alkotásokkal díszített, de ezek a hírek szerint nem Banksy-művek.

A The Sun szerint az alkotásaiból szerzett vagyonának egy részét akarja a rejtélyes művész befektetni, amint a fesztivál szervezője is betársult a felújításba. A helyiek természetesen arról is nyilatkoztak, hogy a saját szemükkel látták Baksyt, aki a helyi legendárium szerint egy népszerű pubban nézi a rögbimeccseket.

Mindezt egyelőre egyetlen hiteles forrás sem erősítette meg.

Az évtizedek óta rejtélyes alkotó az elmúlt egy évben többször megfordult Ukrajnában is - állítják. Hírek szerint személyesen is megerősítette az alkotó, hogy már hét graffitit alkotott a háború sújtotta ország különböző helyein. Művei Kijev szerint Ukrajna kulturális és történelmi örökségének részévé váltak, ezért védeni kell a falrajzokat – emlékeztet az RTL.

(Kiemelt kép: illusztráció – egy Banksy-alkotás Kijevben. Fotó: Oleksii Chumachenko / Anadolu Agency via AFP)